REVIEWYamaha

Yamaha RX-V481: conclusie


Jamie Biesemans | 22 mei 2016 | Yamaha

Stevige verbetering

De YPAO-meting om de exacte positie van je speakers te bepalen is na een minuut of twee al afgelopen. Doe het dus zeker. De meting bij onze test (we gebruikten de LT5-set van Teufel, zonder de extra Atmos-speakers) leverde een vrij accuraat resultaat op, al vonden we de subwoofer net iets te stil afgeregeld. Via de app of het on-screen menu regelen we dat snel bij.

We hebben met de RX-V481 verrassend veel muziek beluisterd, en dan – nog verbazingwekkender – in 5-channel stereomodus. Dat is een modus dat bij sommige receivers nogal kunstmatig klinkt, maar Yamaha slaagt er wel in om het goed te doen klinken. Je hebt natuurlijk ook klassieke 2.0-modus, voor pure stereo. Standaard gaat de RX-V481 voor een eerder droge, strakke klank en met veel details die er uit springen. Maar je zit daar niet aan vast, want uiteindelijk heb je voldoende fijne toonregelingen om de klank naar smaak af te regelen. Zo kun je de geluidservaring snel wat warmer maken, als je dat wenst.

Bij het bekijken van films valt opnieuw op dat de automatisch meting van de speakers een vrij goed en accuraat resultaat heeft opgeleverd. Met ‘The Force Awakens’ in de Marantz UD7007-speler genieten we van die spectaculaire achtervolging van de Millenium Falcon (met Rey aan het stuur) door een paar T-Fighters, tussen de wrakken van de Imperial Navy-kruisers op Tatooine. Bij een Star Wars-film speelt de muziek van John Williams altijd een cruciale rol om de actie te onderstrepen en de RX-V481 weet de bombastische en opzwepende soundtrack perfect te presenteren, terwijl de lasers en effecten vrij goed in de ruimte geplaatst zijn. De scheiding van klanken en muziek is treffelijk en de plaatsing is prima. Hiervoor koop je een AV-receiver: om een volle, ruimtelijke weergave te krijgen die je omhult. De RX-V481 doet dat best goed voor een receiver van dit prijspunt en met 5.1.terug Conclusie

Het ontbreken van hoogtekanalen zou je als gebrek kunnen omschrijven, maar dan misken je de RX-V481. Dolby Atmos moet je bij een ander model zoeken, al durven sommige merken dit jaar de nieuwe surroundcodec wel naar dit prijspunt brengen. Dat gezegd hebbende maakt Yamaha bijna alles goed door de uitstekende bediening via apps, een prima geluidskwaliteit, bijna perfecte streamingmogelijkheden (nu nog Chromecast en we zijn helemaal gelukkig) en een goed multiroomplatform. MusicCast is bij uitstek de reden om voor de RX-V481 te gaan, want als je later nog een paar draadloze speakers toevoegt in de keuken en eetkamer, kun je vanaf deze receiver een cd door het huis streamen. 

MERK

EDITORS' CHOICE