Bij Yamaha lanceren ze dit jaar een aantal interessante receivers in de RX-V81-lijn. Daarbij ook modellen met de bijna verplichte ondersteuning van Dolby Atmos en DTS:X, surround met hoogtekanalen dus. Maar omdat niet iedereen hierin geïnteresseerd is, heeft het Japanse merk eveneens toegankelijke receivers voor een meer klassieke 5.1-opstelling. Het klopt dat Atmos een behoorlijk indrukwekkende ervaring geeft, maar tegelijkertijd is het in een modale woning niet altijd goed realiseerbaar. Velen hebben geen zin in het ophangen van bijkomende speakers of spelen met speciale luidsprekers die geluid van het plafond weerkaatsen. Voor sommigen is 5.1 goed genoeg – en het is voor hen dat de RX-V481 gebouwd werd. Â
Verleiden met multiroom
Als je tevreden bent met 5.1 dan ontdek je in deze receiver een apparaat met behoorlijk wat mogelijkheden. Bij een A-merk als Yamaha verwachten we op een receiver altijd wel een hoop stickers met afkortingen, want anders ben je benadeeld in de winkel. Die stickers zijn niet enkel loze praat, want AV-receivers zijn effectief bijna magisch in de hoeveelheid functies die ze aanbieden.
Maar ondanks de stickermanie bij alle A-merken, weet Yamaha op de RX-V481 toch één te kleven die vrij uniek is. De AV-receiver is namelijk compatibel met MusicCast, Yamaha’s multiroomplatform dat nagenoeg op elk nieuw toestel van het Japanse merk aanwezig is. MusicCast is best bijzonder, en niet enkel omdat geen enkel ander merk multiroom op zo’n brede manier in de markt zet. MusicCast is ontworpen om rekening te houden met de wensen van hifi-liefhebbers, zonder daarbij gebruiksvriendelijkheid uit het oog te verliezen. Je kunt er nagenoeg alle bronnen mee streamen (zelfs een draaitafel, als je een apparaat hebt met een phono-ingang). Hi-resbestanden (inclusief DSD) worden probleemloos simultaan op meerdere MusicCast-apparaten afgespeeld en je kunt ook de audio van videobronnen naar andere kamers brengen. Daarmee neemt MusicCast in het enorme aanbod aan multiroom-oplossingen toch een veelzijdige positie in. Uit deze en vorige tests blijkt ook dat zowel de setup als het gebruik van MusicCast eenvoudig en soepel verloopt. Dat je ook subtiele zaken kunt aanpassen – zoals eigen beelden gebruiken voor elke zone – toont dat niet enkel de grote lijnen maar ook de details de nodige aandacht kregen.
Klaar voor laatste video
Een AV-receiver is een audioapparaat, maar je wel één die ook rekening moet houden met de nieuwste videotrends. Op dat vlak is de RX-V481 voorzien met alles wat nodig is om de komende jaren mee te kunnen. Een belangrijke is dat de HDMI-ingangen (vier stuks) en de HDMI-uitgang compatibel zijn met HDMI 2.0a. Dat betekent dat je ze kunt gebruiken voor Ultra HD-video, ook als die afkomstig is van echte Ultra HD-bronnen én als er Ultra HD-video wordt doorgestuurd met HDR-inhoud. HDR of High Dynamic Range is een belangrijke nieuwe trend die op dit moment vooral door Netflix en in de vorm van Ultra HD Blu-rays ondersteund wordt. Voor wie het niet kent: het voegt een meer uitgebreid contrast toe (waardoor beelden veel natuurlijker worden omdat zowel donkere als lichtere delen realistisch worden weergegeven) én meer kleurinformatie. Reëel wil dat zeggen dat je probleemloos een Ultra HD Blu-rayspeler (zoals een Panasonic DMP-UB900 of Samsung UBD-K8500) aan de receiver kunt hangen en een film in perfecte BT.2020-kwaliteit op je tv-scherm bekijken. Een receiver op dit prijspunt heeft enkel 4K-passthrough, geen upscaling. Maar dit is geen echt gemis, want er nagenoeg alle 4K-televisies bevatten zelf een upscaler om Full HD-video naar Ultra HD te brengen.
Snel opgesteld
Als receiver is de RX-V481 te beschouwen als een betere instapper. Dat wil zeggen dat de achterkant qua aansluitingen eerder kaal is, zeker als je hem vergelijkt met een topsegmenter zoals de Advantage CX-A5100. Maar het is geen echt nadeel, zeker niet als je streeft naar een snelle installatie. Die kale achterkant kun je ook omschrijven als heel clean en eenvoudig aan te sluiten. Je vergissen qua kabels is bijna onmogelijk en je bent snel klaar. De vier HDMI-ingangen zijn wellicht genoeg voor de meeste huishoudens en de ene HDMI-uitgang is een andere kleur zodat je hem snel opspoort als je in een donkere tv-meubel met de kabels bezig bent. De RX-V481 heeft geen tweede HDMI-uitgang voor een tweede videozone, daarvoor moet je bij een hoger model zijn. Op audiovlak kun je rekenen op drie analoge ingangen, twee coaxiale en een optisch digitale ingang. Ook dat is wellicht voldoende voor een typische thuissituatie. De luidsprekerterminals zijn van redelijk goede kwaliteit – dat valt in deze prijsklasse soms tegen – al is het wel even prutsen om de dopjes te verwijderen om banaanstekkers in te steken.Â