REVIEWRHA

RHA T20i: conclusie

Jamie Biesemans | 02 augustus 2016 | RHA
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 16 augustus 2016

Spelen met filters

Bij het beluisteren via een iMac, Sony PHA-3 (met DSEE HX uitgeschakeld) en Qobuz wisselde ik af en toe van filters, benieuwd als ik was naar het effect. Het meest uitgesproken vond ik de Treble-filters die ‘Dead Already’ van Thomas Newmans ‘American Beauty’-soundtrack net iets te scherp en incoherent maakte. Dan liever met de Bass-filters, die klankmatig relatief dicht bij de Reference-filters staan. Bij deze track presteert de T20i goed qua het overbrengen van het ruimtelijke gevoel en de plaatsing van de verschillende instrumenten, de ultralage basgitaar is wat ongecontroleerd. Als je de T20i wat zwakker mocht noemen, dan is het wel daar in het diepe laag. Bij ‘III’ van het Berlijnse clubtrio Moderat, zoals op de tracks ‘Eating Hooks’ en ‘Running’, bonken de bassen stevig door, zonder in basshead-territorium terecht te komen. Een beetje wollig ook, maar wel meeslepend. Misschien ligt het aan die DualCoil, maar de sterke aanwezigheid in het laag tast niet de zuiverheid van het midden aan. Die prachtige stem van Benjamin Clementine op ‘At Least for Now’ blijft bijvoorbeeld onaangetast als het orkest aanzwelt. Stemmen worden in feite behoorlijk goed weergegeven, zodat je de neiging hebt om het volume toch wat open te draaien. Dat is met die krachtige lage tonen wel even oppassen. De T20i toont zich ook van zijn beste kant bij gitaarmuziek. Bij ‘The Hero’ van Queen mochten de drums iets meer op het voorplan en alles mocht net iets voller, maar het blijft voldoende strak zodat je spontaan begint mee te knikken met de opzwepende gitaarlijnen en –solo’s. Aan dit prijspunt is dit best een goed resultaat.

Conclusie

Zoals altijd maakt RHA indruk door de vele nuttige accessoires netjes te presenteren. De extra’s zijn net als de in-ears zelf mooi afgewerkt, wat je meteen het gevoel geeft dat je iets degelijks hebt gekocht. Waarom we dat expliciet in de conclusie vermelden? Het is gewoon zo dat je bij sommige concurrenten 200 euro plus kunt uitgeven en met iets minder verzorgd naar huis mag vertrekken. De vele tips bij RHA geven je ook de gelegenheid om de allerbeste pasvorm te ontdekken, wat cruciaal is voor optimale geluidskwaliteit. De algemene draagcomfort is top bij de T20i. Sporters en pendelaars zullen het fijn vinden dat ze in alle omstandigheden op hun plaats blijven.

De verwisselbare filters zijn een leuke plus bij de goed klinkende T20i, al is het onderlinge verschil eerder subtiel te noemen. Maar omdat de filters vervangen een kwestie van twee seconden werk is, bieden ze een leuke manier om op een rustig moment te luisteren, experimenteren en op zoek te gaan naar een klank die je net iets meer ligt. En misschien is dat wel een treffelijke definitie van wat een audiofiel juist doet.


EDITORS' CHOICE