REVIEWRHA

Review RHA T20i: in-ears met filters

Jamie Biesemans | 02 augustus 2016 | RHA
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 16 augustus 2016

SAMENVATTING

De verwisselbare filters zijn een leuke plus bij de goed klinkende T20i, al is het onderlinge verschil eerder subtiel te noemen. Maar omdat de filters vervangen een kwestie van twee seconden werk is, bieden ze een leuke manier om op een rustig moment te luisteren, experimenteren en op zoek te gaan naar een klank die je net iets meer ligt. En misschien is dat wel een treffelijke definitie van wat een audiofiel juist doet.

PLUSPUNTEN

  • Gebouwd als een tank
  • Riant uitgerust met extra’s
  • Voldoende tips om goede pasvorm te vinden
  • Filters zijn leuke bonus
  • Behoorlijk wat resolutie

MINPUNTEN

  • Metalen behuizing is wat krasgevoelig
  • Eerder ongevoelig
  • Verwacht geen spectaculaire veranderingen door filters te veranderen
  • Bassen zijn iets dominanter

Audiomerken uit Schotland, op één hand kun je ze tellen. Maar als je er toch aan begint, reserveer dan een vinger voor RHA Audio. Dit bedrijfje uit Glasgow produceert (voorlopig) enkel in-earhoofdtelefoons, iets waar het steeds beter in wordt. Je mag RHA gerust een opkomende ster in het segment noemen, daarbij geholpen door Apple, die ze een mooi plekje in de Apple Store heeft gegeven. Wat we net iets indrukwekkender vinden, is dat RHA mooie in-ears produceert die goed klinken en helemaal niet zo duur zijn. Dat merkten we al bij de presterende MA750i, die we enkele maanden geleden in de oren staken voor een test. Een helemaal foutloos parcours reed de in-ears toen niet, maar het viel niet te ontkennen dat de geboden prijs/kwaliteitverhouding dik in orde was.

Tijd om het hoogste model bij de RHA eens te testen. Dat is de 240-euro kostende T20i, die naast de T20 staat. Het verschil tussen de twee zit hem in de remote, die bij de i-versie compatibel is met de iPhone en iPad. Heb je een Android-telefoon of Windows Phone, dan is de T20 voor jou. Qua geluid zijn ze identiek. Logoverzamelaars zullen wellicht bij zijn met het Hi-res Audio-logo van de Japan Audio Society, een indicatie dat de T20i een breed frequentiebereik (> 22 kHz) neerleggen.

Spelen met geluid

De geluidsverschillen tussen een goedkoper en duurdere in-ears kun je meestal niet in een winkel beluisteren, dus ga je ook op zoek naar visuele aanwijzingen dat een bepaalde oortelefoon wat meer van je centen waard is. Eén van de dingen die fabrikanten doen is een duurder model meer accessoires mee te geven dan het goedkopere setje. Niet zo bij RHA, want ook hun goedkopere modellen zijn meestal rijkelijk uitgerust met alle extra’s. Zo ook bij de T20i, dat geleverd wordt met een mooie, wat rigide draagetui waarin plaats is voor het kenmerkend aluminium plaatje dat niet minder dan negen extra paren tips (waaronder twee paar double-flange siliconen en twee paar kneedbare foam) bevat. Als je even je tijd neemt, vind je vast een goede pasvorm.

Het klinkt als een detail, maar we kennen veel duurdere in-ears die met minder accessoires komen en waarbij die extra’s gewoon in een plastieken zakje zitten. Punten voor presentatie bij RHA: 10/10.

De T20i komt met nog een extraatje: een houder met twee paar kleine dopjes met schroefdraad, elk paar met een andere kleurencode. Een bijhorende legende leert dat oranje staat voor ‘treble’, wit voor ‘reference’ en zwart voor ‘bass’. Intrigerend! Het blijkt dat deze dopjes tuning filters zijn die je op de behuizing inschroeft en waar de tips op passen. Standaard is de T20i met de referentie-filters voorzien, maar naar wens vervang je ze door een van de andere. Dat er tips dubbel zijn geleverd, is handig. Als je echt de klank wil vergelijken, kun je twee filterparen van dezelfde tips voorzien, waardoor je ze sneller kunt vervangen.


EDITORS' CHOICE