REVIEWDALI

Dali Opticon 1: Conclusie

René van Es | 25 maart 2016 | DALI

De kwaliteitsnormen bij DALI liggen hoog, dus over levensduur en bouwkwaliteit hoeft u zich geen zorgen te maken. Blijven natuurlijk de belangrijkste aspecten van een luidspreker: de klank en het vermogen u een illusie te geven dat een muzikant speciaal voor u staat te spelen. De Opticon 1 beheerst die kunst omdat het een luidspreker is met een aangename klank, meer neigend naar de rustige weergave kant dan een wild en springerig karakter. Waarbij de Opticon 1 snelheid weet vast te houden en dus de aandacht op zich blijft vestigen in positieve zin.

Met een open karakter en het vermogen een bijzonder fraai stereobeeld te scheppen op een juiste afstand van de luisteraar. Instrumenten laten zich goed herkennen en voor zover je dat kunt beoordelen vanaf een opname waar keuzes gemaakt zijn in de studio, klopt de klank met de werkelijkheid. Wat de Opticon 1 niet kan is het weergeven van heel diepe, lage tonen. Daar is de luidspreker echt te klein voor. Houdt u van zwaar klassiek of van dreunende dance muziek, dan vraagt deze luidspreker om een subwoofer of u moet verder zoeken in de Opticon range. Heel erg is dat gebrek niet, onze hersenen verzinnen het laag er gerust bij.

Heel fijn is juist dat DALI geen vals beeld schept en accepteert dat er natuurwetten bestaan. Al met al is dit mijn tweede kennismaking met de Opticon lijn van DALI en wederom ben ik prettig verrast door de weergave kwaliteit, zeker in relatie tot het bescheiden prijskaartje van de luidsprekers. Deze DALI verdient een goede bron, een uitstekende versterker, passende stands en dan zal hij u keer op keer blijven verrassen. Zonder restricties van harte aanbevolen om kennis mee te gaan maken.

MERK

EDITORS' CHOICE