NIEUWS

Beveiliging

Ulco Schuurmans | 25 december 2015

mede geschikt te maken voor zorg- en ondersteuningstaken. Het alarmeren als de bewoner onvoldoende lichamelijke activiteiten toont, om hulp roept of een alarmknop indrukt en er brand uitbreekt liggen voor de hand. Toegangscontrole met gezichtsherkenning of netvlies- en vingerafdrukken scannen is inmiddels realiteit. De bewoner kan zien wie er voor de deur staat. En bij onraad alarmeert het systeem de politie of beveiligers. In geval van twijfel kan de bewoner ook een contact online contact vragen wie de bezoeker is en of deze wel naar binnen mag. In geval van psychiatrische problematiek signaleert het caresysteem de gedragen en schakelt naar indicatie extra begeleiding of interveniërende hulpverlening zoals een social-psychiatrisch verpleegkundige in.
Digitale sleutelsystemen geven snel toegang met melding van het contact en openen de deuren voor geautoriseerde personen. En in geval van calamiteiten al naar gelang de oorzaak automatisch ontgrendelen of vergrendelen.
Er zijn sensoren voor rook, warmte, een verkeerde luchtvochtigheid en lekkages die ingrijpen waar dat nodig is. Vooruitzien bestaat in deze ook uit beveiliging tegen inbraak. Zowel door het dievengilde als hackers.

Communicatie en coaching
Vereenzaming, achteruitgang en geen goed overzicht meer op de te ondernemen eigen activiteiten vormen een serieuze bedreiging voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Het smart care home en domotica bieden tal van doeltreffende mogelijkheden om deze problemen aan te pakken. Zo komen er steeds meer coachings-apps die de bezitter stimuleren tot het doen van activiteiten en het onderhouden van sociale contacten. In feit intelligente planners en agendabeheerders die tevens motiveren tot actie. Zij koppelen aan de communicatieapparatuur in de slimme thuisnetwerken en online zorgaanbieders. Een aparte variant zijn intelligente knuffelrobots die als een soort gezelschapsdieren ouderen en kinderen troosten en prikkelen tot geestelijke en lichamelijk activiteit. Helpt tegen eenzaamheid en dementie. Verder zijn mindgames geliefd. De psychiatrie per online begeleiding en coachende apps geeft idem dito veelbelovende resultaten. Skypen met de kinderen, kleinkinderen en andere vrienden of bekenden houdt je sociale contacten in stand en bij de tijd. AV-netwerken in het smarthome bieden in deze High Definition tot 4K en HiFi-geluid.

Pure noodzaak
Het smart care home en bijbehorende domotica zijn geen luxe of Science Fiction meer. Het gaat om realiteit en pure noodzaak die gewoon goed betaalbaar en leverbaar is. Wel is het dringend nodig om de verschuiving van de zorg van instelling naar het slimme thuis op elkaar af te stemmen. Dit zowel bij de indicatiestelling als het creëren van de daarvoor benodigde care home-capaciteit.

Smart ADL
In het kader van de transitie in de zorg voor thuis zouden de gemeenten en aanbieders ook eens beter moeten gaan kijken naar smart care home en domotica. Bij het indicatiebezoek niet alleen kijken naar de eigen kracht en de daarop aanvullende menselijke ondersteuning maar ook eens naar de AT of AAL. Daar zitten veelbelovende mogelijkheden tot verbetering van kwaliteit van leven en kostenbesparing op de zorg.
De gemeenteambtenaar die de zorg inschat dient dan uiteraard wel op de hoogte te zijn van de mogelijkheden van smart care domotica bij de Algemene Dagelijkse Levensverrichting en zorg bij mensen met beperkingen. Een kwestie van het elkaar kunnen vinden als gemeentelijke zorgregisseurs, installateurs, woningbouwcorporaties, zorgaanbieders en belangenverenigingen van de ontvangers.

Slimme contactlens meet bloedsuiker
Google doet veel meer dan alleen zoekmachines onderhouden. De tak onconventioneel onderzoek Google heeft onlangs de contactlens met kleine sensors en een antenne ontwikkeld. De slimme contactlens meet de bloedsuikerwaarde ongeveer 1 x per sonde. Heel handig voor diabetici meten de sensors in de bloedsuikerwaarde en de antenne stuurt de gegevens naar een bijpassende app op de smartphone of tablet. Als extra aanvulling komen er kleine LED-lampjes die de gebruikers waarschuwen bij te veel of te weinig suiker in het bloed. Koppeling aan het smart care home is zonder meer mogelijk.

Een greep uit de aanbieders
In feite zijn veel systemen voor slimme huizen en domotica geschikt te maken voor zorgdoeleinden. Als zij maar goed aansluiten op de behoefte en gebruiksmogelijkheden van de desbetreffende doelgroep. Er is een behoorlijk verschil tussen chronisch zieken, gehandicapte kinderen, achteruitgaande ouderen en psychiatrische patiënten. Bekende aanbieders voor smart AT en kennis daarover zijn onder andere:
- Somfy. Bedieningssystemen voor het slimme huis. Beveiliging.
- Stichting Smart Homes. Veel informatie over woonzorgprojecten. Zie ook de slimme zorgprojecten in de provincie Noord-Brabant.
- De NEN te Delft. Met name medische zorgsystemen. Ook voor thuis.
- Simac. Automatisering en planning in de zorg. WIN-woningen voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen.
- EATON en TNO. Bewakings- en begeleidingssystemen voor dementerenden.
- Fibaro en EZ. Sensoren voor Z-Wave en Zigbee.
- Carescreen. Communicatie, bediening en entertainment in een zorg- of woonomgeving voor patiënten. Ook voor patentherkenning (profiel) en elektronische dossiers. Online platform geïmplementeerd voor cliënt, mantelzorg en zorgprofessional.
- DWA adviesbureau. O.a. projecten met zorghotels.
- Fieldlab.eu. Zorgsystemen voor chronisch zieken, telezorg, planbord voor dementerenden. medicatie thuis, tiltechnologie, elektronische ziektecoach, AAL-robots. chips voor multidiagnostiek (bloed, mineralen e.d.) en intelligente rolstoelaandrijving.
- Vision & Robotics.nl. Robot-buddy’s. Robotondersteuning bij handicaps en spierziekten. Tevens visuele herkennings & besturingssystemen.
- Samsung Home Appliances. Huishoudelijke apparatuur die helpt bij het verlichten van de ADL.
- Philips CarePoint. Resident safety systemen. O.a. voor signalering, alarmeringsknoppen, communicatie en rookmelders. Telecare hart.
- TU Eindhoven. De zorgrobot Amigo.
- Zorgvisie.nl. Robotica in de zorg en als gezelschapsmaatje.
- Smart-House van Pro-ID. Zorgclient tracering. E-health-apparatuur voor meting en zorgindicatie.
- iQare. Mobiel zorg mobiliseren via de smartphone.
- Mobiserv project. Domotica en robotica in een slimme woonomgeving. Vooral gericht op de interactie tussen ouderen en hun omgeving.
- hope-project.eu. Informatiesite voor Europese projecten betreffende het langer zelfstandig wonen van ouderen.
- oro.nl. Zorgvraag gerichte domotica.
- FSE. Dwaaldetectie verwarde patiënten.
- ELRO. beveiligingssystemen.


EDITORS' CHOICE