ARTIKEL

Uitzonderlijk - Hifi Brussels 2015

Ruud Jonker | 16 oktober 2015 | Fotografie Ruud Jonker

Op elke audio-show zijn er wel heel bijzondere producten die net even buiten de mainstream vallen en die de gemiddelde muziekliefhebber minder snel in huis zal halen. Het zijn de leuke dingen, die een show cachet geven en die in de herinnering blijven. Op de High End in München zijn dat vaak de exotische hoornsystemen uit de dertiger jaren, of een exotische draaitafel die iemand in een schuurtje heeft gebouwd.Hier in Brussel stond een set weergevers die opgebouwd werden uit twee grote TAD woofers en een TAD midrange/hoog hoorn. Het inmiddels bekende TAD levert ook losse woofers (400-serie) en compressie-drivers voor professionele toepassingen. Deze weergevers van fors formaat en met een zeer hoog rendement, werden in Brussel aangedreven door een Kondo Souga versterker. Die wordt in Japan gebouwd door de originele Audio Note fabriek. De Souga is identiek aan de vroegere KSL-Neiro, maar heeft zilver gewonden uitgangstrafo's. Ook de interne bekabeling is van zilver en er zijn silver foil capacitors aan boord.  

Zoals bekend was de oprichter van Audio Note, mr. Hiroyasu Kondo, een voorstander van het gebruik van zilver. De Souga gebruikt de bekende 2A3-tubes en levert per kanaal 8 Watt. De in Brussel ingezette Souga beschikt over originele (NOS) Rathyon 2A3-buizen en de liefhebbers weten welk bedrag je daarvoor moet aftikken. In het verdere systeem rondom deze weergevers, bevonden zich ook componenten van Trulifeaudio. Het is een Grieks bedrijf dat versterkers bouwt en transformatoren. Aanwezig was Velissarios Georgiadis en het gesprek ging al snel over de ontwikkeling van de transformatoren. Zoals bekend klinken klassieke buizenversterkers vaak erg goed. Moderne buizenversterkers, gebaseerd op dezelfde schakelingen maar met moderne trafo's, halen dat niveau niet. Het verschil heeft te maken met het zogenaamde 'trafo-blik'. Volgens Velissarios wordt er in moderne transformatoren recycled ijzer gebruikt. Vroeger was er puur ijzer. Dat maakt dus een belangrijk performance verschil. Het Griekse bedrijf heeft alternatieven ontwikkeld voor het trafo blik. Zoals bekend worden veel moderne trafo's gemaakt met nano-materialen. Trulifeaudio maakt met die trafo's onder andere een fraaie phono step up (de Olympos). De behuizing is samengesteld uit met behulp van cnc productietechnieken gebouwde aluminium parts. De impedantie is aanpasbaar door rca-plugs met intern de benodigde weerstanden. Het grote luidsprekersysteem klonk spectaculair goed. Misschien zelfs wel 'best sound of the show'. 

In principe is het te koop en de producent maakt meerdere vergelijkbare modellen. Voor zulke systemen is uiteraard wel een kamer met forse afmetingen noodzakelijk. Colab grossierde in meerdere grotere systemen. Ook het Focal-systeem (Utopia) met Vitus-aansturing was de moeite waard, alsmede het hometheater en de bekende Estelon met Alluxity elektronica. Voor de rest waren er nog fraaie producten van Rega en Gato (Pink Noise) en natuurlijk het nodige vinyl (JazzyBird).


EDITORS' CHOICE