ARTIKEL

Luisterimpressies - Hifi Brussels 2015

Ruud Jonker | 16 oktober 2015 | Fotografie Ruud Jonker

Gydotron presenteerde de Jeff Rowland Deamon integrated amplifier, aangesloten op de p1 vloerstaande luidspreker van Manger. De Deamon valt op door de aanwezigheid van digitale ingangen, inclusief USB. Er is ook een optioneel wifi-streaming board beschikbaar en phono. Daarmee is deze Deamon een one-box totaaloplossing.

Pol Quadens is kunstenaar en engineer. Zijn opvallende OVO luidspreker, gebouwd uit corian, werd aangestuurd door nieuwe Jadis versterkers. Onder andere de I50 met KT-150 tubes en de DA-88S. Monitor Audio luidsprekers klonken op deze show voortreffelijk, aangestuurd door een Stereo 40 MKIIIm van Icon Audio en een Lumin T1 streamer/dac. De Icon versterker volgt de traditionele bouw, met een buizengelijkrichter, een choke en hard wired electronica (Ludwig Audio).

Ook het Duitse luidspreker- en elektronicamarkt Tidal werd gepresenteerd. De Tidal Piano G2 klonk overtuigend met broncomponenten van Esoteric en solid state versterking (Ludwig Audio). EgglestonWorks heeft al jarenlang een voortreffelijke reputatie in de US en wordt in België vertegenwoordigd door Noir et Blanc. De Andra III werd gecombineerd met componenten van onder andere Gryphon en Meitner en presteerde uitstekend. Het geluidsbeeld was iets aan de droge kant, maar dat was wellicht de track of de akoestiek.De HV-series van T+A, alsmede de nieuwe R-series zijn recent besproken in Music Emotion. T+A was dan ook vertegenwoordigd op initiatief van Alpha High End. Naast de iconische HV-series werd het vlaggenschip Solitaire CWT 1000SE gedemonstreerd. De elektrostaat voor het hoog is feitelijk een line-array, net zoals de configuratie die de acht midrange drivers vormt. Line-arrays werken als zodanig op het moment dat de luidsprekerlengte de halve kamerhoogte overstijgt. Zoiets lukt natuurlijk niet in de hoge ruimten van het Diamond Conference Center. Waarschijnlijk veroorzaakte dat de enigszins gerichte afstraling van het hoog. De remedie is dan om twee van die Solitaires op elkaar te stapelen. Overigens klonk deze set buitengewoon goed.Alpha High End was ook aanwezig met een set van Martin Logan elektrostaten, aangestuurd door Accuphase elektronica. Paul Hattink van de Benelux importeur voor Accuphase (Hifine) verzorgde de demo. De set klonk erg goed, waarbij met name de uitstekende integratie tussen het elektrostatische paneel en de woofer opviel. Ook de Cello luidspreker van Laurence Audio viel op door een fraai geluidsbeeld. Aangestuurd door componenten van Jeff Rowland, Vitus, Acoustic Signature/Ortofon en Esoteric, speelde 'We get Requests' van Peterson vanaf vinyl. De luidsprekers van Laurence Audio hebben de vorm van strijk- en snaarinstrumenten, dus kunnen zorgen voor een speels accent in het interieur (Ludwig Audio).

Een volgende prima demo kwam in de vorm van de Jean-Marie Reynaud Abscisse weergevers, aangestuurd door Hegel elektronica (Noir et Blanc). Bij de kleinere luidsprekersystemen moeten ook de producten van Russell K (Very Fine Solutions) worden genoemd. Aangestuurd door elektronica van MSB (Very Fine Solutions), stond er een overtuigend geluidsbeeld.


EDITORS' CHOICE