REVIEWElac

Luisteren BS 263

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 01 maart 2015 | Elac
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 23 februari 2015

Terwijl ik al wel drie weken onafgebroken met de FS 267 heb gespeeld, komt eigenlijk pas daarna de kleine BS 263 in beeld. Tja, want een luidsprekerconcept met zo veel overeenkomsten als zijn grote broer en gebruikmakend van precies dezelfde techniek, zal toch waarschijnlijk in grote lijnen wel hetzelfde klinken met alleen wat minder laag? Nou niet helemaal, of misschien wel helemaal niet! Want zelfs nieuw uit de doos laat de BS 263 al meteen een wezenlijk andere eerste indruk op mij achter.
Vooral het middengebied heeft ook in dit prille begin aanzienlijk minder last van de ‘definitiedip’ die de FS 267 in deze fase nog zo kenmerkte. Een volgend aspect wat mij werkelijk verbaasd is dat het laag van deze kleine Benjamin helemaal niet instort of dun wordt. Integendeel zelfs. Want het laag van deze monitor is zelfs verbazingwekkend goed voor zijn afmetingen en heeft een hoge mate aan ‘bouncing’ en kernachtigheid. Een basedrum is dus goed gedefinieerd en heeft die heerlijke jumpfactor wat je ook live bij zo’n instrument altijd hoort. Uiteraard wordt de diepgang, kracht en stabiliteit van de grotere FS 267 niet helemaal gehaald, maar de BS 263 slaat hier dus helemaal geen gek figuur! In de woonkamer valt overigens wel meteen op dat nu enerzijds het drukvolle diepste laag van de vloerstaander, wat zo mooi is bij films, ontbreekt. Maar ook dat anderzijds de snelheid en samenhang zijn toegenomen. Ook al zijn de verschillen relatief klein, ze zorgen toch dat je muziek, gesproken woord en films, heel anders beleeft en ervaart.In de luisterruimte zijn de verschillen tussen beiden nog groter. Ook hier in eerste instantie dezelfde soort verschillen als in de woonkamer, maar wat hier nog meer naar voren komt, is het loskomen van de kast en de verschillen in ruimtepresentatie. Waar de FS 267 vooral in de breedte en maar beperkt in de diepte plaatste, lukt het de kleinere BS 263 beduidend beter om een weergave in 3D dimensies neer te zetten. Hoewel de breedte bijna identiek is, gaan zowel het hoogtebeeld als dieptebeeld toch nog wel enkele stappen verder. Mede hierdoor ontstaat een grotere mate aan geluid wat loskomt van de kast en zorgt de focus en kernachtigheid van het monitorprincipe voor de rest. Wederom opvallend is hoe mooi egaal en onvervormd luid Elac luidsprekers toch altijd kunnen spelen en ook deze kleine BS 263 is hierop geen uitzondering. Zelfs op volumeniveau’s die je niet zou verwachten bij zo’n kleine dreumes, blijft het geluid nog steeds helemaal overeind en blijft zelfs de timing en goede contourscherpte helemaal behouden! Grote klasse.Conclusie
Twee modellen uit eenzelfde serie die ondanks de technische overeenkomsten en gelijkenissen in klank, toch ook ieder hun eigen sterke en hier en daar wat minder sterke punten hebben. De vloerstaande FS 267 kan met name in de typische gemiddelde Nederlandse huiskamer bijzonder goed excelleren. Want of hij nu wat meer tussen kasten of in de buurt van wanden staat, de eigenschappen blijven bovengemiddeld egaal. Wel moet u er rekening mee houden dat deze luidspreker weliswaar gedefinieerd maar ook krachtig in het laag is afgestemd. Hierdoor opent de weg ook voor toepassing in een home cinema opstelling, waar deze weergevers zelfs bijna zonder sub een film nog goed fysiek kunnen laten beleven. In een stereo opstelling is het belangrijk om voor zowel een melodieuze als open klinkende versterker te kiezen, want in bepaalde gevallen kan deze FS 267 soms iets naar de donkere kant van het spectrum neigen. Buiten een iets minder open weergave in het feitelijke middengebied en een beperkte diepte presentatie, zijn alle overige eigenschappen sterk en allround. Voeg daarbij het fraaie, stijlvolle uiterlijk met een zeer hoge afwerkingsgraad en de relatief gemakkelijke aanstuurbaarheid en voor € 2.790,- per paar staat er een sterk aanbod voor uw klaar. Voor bijna de helft minder (€ 1.458,- p.p.) heeft Elac met de BS 263 een in mijn ogen misschien nog wel heter ijzer in het vuur. Laat u niet op het verkeerde been zetten door de beperkte afmetingen van deze monitor, want hij is tot hele bijzondere dingen in staat en kan zelfs met groot orkest of andere complexere muziek, uitstekend overweg! Tel daarbij de typische Duitse afwerkingsgraad, degelijkheid en scherpe prijsstelling en het zou mij niets verbazen wanneer u na luisterproeven in uw favoriete winkel en liefst ook bij u thuis, uiteindelijk bij dit mooie duo uit zult komen.

Prijzen
Elac BS 263 € 729,- per stuk
Elac LS 30 standaards € 179,- per stuk
Elac FS 267 € 1.395,- per stuk
leverbaar in Hoogglans zwart & wit
www.servi-q.nl


EDITORS' CHOICE