Om mijzelf eigen te maken met de LessLoss kabeleigenschappen, heb ik beide typen in velerlei toepassingen ingezet. Als eerste heb ik daarbij de interactie met bronnen onderzocht, omdat deze doorgaans het meest gevoelig op stroomkabels reageren. In een vervolgstadium zijn ook de overige componenten aan de beurt gekomen. Het eerste wat mij tijdens deze intensieve evaluatierondes opvalt, is het afwijkende karakter in vergelijking met veel andere merken en typen. Doorgaans roepen opvallende eigenschappen al snel mijn argwaan op, maar in dit geval is het meer een hoorbaar ervaren van de positieve technische eigenschappen. Tonaal ervaar ik deze twee LessLoss ontwerpen als een kruising tussen een Sonore AC Reference en een Heavens Gate of NBS netstroomkabel.
Hoewel ik vrees dat deze omschrijving velen onder ons waarschijnlijk nog niet zoveel zal zeggen, kan ik het ook omschrijven als een verregaand neutrale, egale en hoogoplossende weergave, die wordt gekoppeld aan een groot en goed gelaagd ruimtebeeld, maar ook een vleugje droogte in de tonale balans en ruimteweergave bezit. De meer opvallende eigenschappen waar ik op doel, is dat beide LessLoss kabels het bekende zwart en een bepaalde rust in de weergave, sterker dan gemiddeld laten ervaren en dat het samen met de zeer hoge informatiedichtheid (DFPC Reference), een van de eerste dingen die je bij deze kabels zult ervaren. Het mooie daarbij is dat het ten opzichte van veel conventionele netfilteroplossingen, dit keer niet ten koste van dynamiek, expressie en levendigheid gaat.
Hoewel ze qua universele uitwisselbaarheid niet het niveau van bijvoorbeeld een Essential Audio Tools Current Conductor, een Sonore AC Reference of bepaalde typen Siltech kabels halen, blijken beide ontwerpen na hun ruime speeltijd met veel verschillende componenten en set samenstellingen samen te gaan. Wel passen ze wat mij betreft gemiddeld wel nog wat beter bij solid state producten dan hun buizentegenhangers, hoewel ook in deze laatstgenoemde categorie met ‘trial en error’ prachtige resultaten (bijvoorbeeld Audio Research) haalbaar zijn.
Zelf houd ik er nooit zo van als één merk teveel in een set wordt toegepast omdat dan vaak de eigenmerkklank te nadrukkelijk hoorbaar kan worden. Maar ik weet dat anderen daar weer heel anders over denken en het juist als iets positiefs ervaren. Een kwestie van proefondervindelijk voor uzelf vaststellen dunkt me. Qua onderlinge LessLoss kabels is het vanaf het eerste moment duidelijk dat beide typen dezelfde achtergrond en grotendeels dezelfde signatuur bezitten.
De Reference klinkt daarbij het meest open, fijnzinniger gedetailleerd, nog wat ruimtelijk en uitermate goed gedefinieerd en afgebakend. De Signature klinkt dan in direct vergelijk wat meer gesloten en bezit een ietwat donkerder timbre. Voordeel hier weer van, is dat de Signature in situaties kan passen waar de Reference met zijn zeer hoge oplossende vermogen, net wat teveel kan zijn, of andersom natuurlijk! Samen met de zeer hoogwaardige en ook nog eens uitstekend klemmende netstekkers, de zeer hoge afwerkingsgraad en de relatief vriendelijke prijsstelling, kan hier van een gezonde prijs/kwaliteitsverhouding worden gesproken.
Conclusie
Kabelmerken zijn er inmiddels al dermate veel dat zeker de kritische vraag mag worden gesteld of we wederom op nog een nieuw merk zitten te wachten. In geval van LessLoss neig ik toch tot een volmondige ja. Ook al is het voor velen onder ons waarschijnlijk nog een onbekend en nieuw merk, de insteek en het gedachtengoed zijn echter behoorlijk verfrissend, ongebruikelijk en professioneel.
Voeg daarbij de no-nonsense marketing en de zeer goede afwerking en productkwaliteit en we kunnen toch nog spreken van een waardevolle toevoeging in kabelland. Het bijbehorende prijskaartje is dankzij de internetverkoop zonder dealers of importeurs, opmerkelijk scherp te noemen en de levering is door de Europese productie, opmerkelijk vlot en probleemloos. Een aanrader dus voor iedereen die op zoek is naar echt goede netkabels die naast hoogoplossend, ‘eerlijk’, tonaal gebalanceerd en muzikaal, ook netvervuiling zo ver mogelijk buiten de deur kunnen houden.
Prijzen
LessLoss DFPC Signature $ 1.149,- (bij een lengte van 1 t/m 2 meter)
LessLoss DFPC Reference $ 1.824,- (bij een lengte van 1 t/m 2 meter)
Bij afname van 2 kabels gaat er nog eens 5% van de kabelprijs af en bij afname van 3 kabels zelfs 10%!
www.lessloss.com