NIEUWSPrimare

Luisteren

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 26 november 2014 | Fotografie Werner Ero | Primare

En dan nadert het moment waarvoor we uiteindelijk naar Zweden zijn gekomen. De luisterruimte blijkt met zijn maten van ongeveer 4 x 6 meter, tamelijk zachte voorzetwanden, verschillende meubelstukken en een viertal DAAD 4’s, over mooie gemiddelde maten en een op zich prima akoestiek te beschikken. Volgens Siemen moeten er alleen nog op bepaalde plaatsen andere plafondtegels worden geplaatst, zodat de kracht van het laag nog wat beter kan worden gestuurd.

Naast de nieuwe in het stijlvolle twee kleurendesign uitgevoerde referentie PRE60 voor- en A60 eindversterker, is de luisteropstelling verder nog aangevuld met een paar voor mij zeer bekende en buitengewoon fraaie The Kiss luidsprekers van Vienna Acoustics. Een BD32 universele discspeler en een netwerkverbinding met NAS, completeren tenslotte samen met een volledige set AudioQuest bekabeling het geheel. Terwijl er op mijn verzoek tijdens het eerste deel van de sessie nog van de opvallend goed klinkende BD32 discspeler gebruik wordt gemaakt, is voor het leeuwendeel toch heel bewust naar de ingebouwde streamer geluisterd.

Zoals het een ex-More Music medewerker betaamt, is Siemen er prachtig in geslaagd om deze toch niet echt gemakkelijke luidsprekers akoestisch volledig naadloos in de luisterruimte te integreren. Als eerste starten we met werk van de immer prachtige ‘The Spirit of Turtle’ discbox (TRSA75538) van Turtle Records, Bert van der Wolf. Uit de luidsprekers weerklinkt de prachtige Erik Satie ‘5ème Gnossienne’ vertolking door pianovirtuoos Michael Gees en… die klinkt beter dan ik hem ooit eerder heb gehoord! Waar klasse D versterkers in hun beginjaren vaak nog gebukt gingen onder een wat schraal en doods klankkarakter met een heel strak laag zonder enige echte body en drive, is daar bij deze PRE60/A60 combinatie werkelijk niets meer van terug te vinden.

Integendeel zelfs, want in plaats van dun en schraal hoor ik deze rijk getimbreerde opname hier opvallend goed en vooral erg realistisch tot zijn recht komen. Het warme, vloeiende en organische touche, kleurschakeringen die perfect de subtiele verschillen tussen het vilt van de hamers, het hout van de kast en het staal van de snaren laat horen en niet te vergeten de bijna ontelbare zeer fijne dynamiekgradaties.

Twee ander aspecten die sterk opvallen, is dat ondanks alle rijke natuurlijkheid van deze opname, niets vervaagt of ongewenst wordt versluierd en dat de accelaratiefactor wanneer het plotseling echt veel luider word, schrikbarend echt en realistisch is. Grote klasse! Wanneer vervolgens ook vele andere opnamen in pop, jazz, rock en klassiek de revue passeren, word ik wederom getrakteerd op dezelfde prachtig natuurlijke eigenschappen. Extra bonus is bovendien het zeer goede en verfijnde oplossende vermogen en het enorme doorzicht qua 3D ruimtelijkheid. Of instrumenten of zangers nu uiterst links, rechts, boven, onder, binnen de speakers of ruim daarbuiten staat opgesteld, deze combinatie draait er zijn hand niet voor om. Wanneer ik als laatste de overeenkomsten van deze 60 serie met de goedkopere laatste Primare generatie probeer te vergelijken, kan ik niets anders zeggen dan dat hier echt een forse stap vooruit is gemaakt. Een verbetering waarbij het woord revolutie misschien nog wel beter de lading dekt dan evolutie!


Conclusie
Terwijl ik tegen het einde van ons bezoek samen met directeur Lars Pedersen en verkoopmanager Flemming Johannsen mijn bevindingen met deze nieuwe 60 serie doorspreek, verschijnt er al snel een brede glimlach op het gezicht van beide heren. Lars: ‘Werner, we hebben hier al zo lang en zo hard naartoe gewerkt, dat we onszelf af en toe zelfs begonnen af te vragen of het nu werkelijk zo goed was als wij het steeds zelf ervoeren. We hebben met deze serie onze nek flink uitgestoken om weer daadwerkelijk serieus in het hoge segment te kunnen meedraaien en dan is het gewoon erg prettig als andere getrainde luisteraars dat vervolgens net zo blijken te ervaren.’

En daarmee sluit ik mijn prettige en bijzonder ontspannen bezoek aan dit mooie bedrijf en deze sympathieke mensen die met hart en ziel aan hun producten werken, met een tevreden gevoel af. Primare heeft inmiddels al dermate veel jaren goede, muzikale en gedegen producten in het hogere middensegment gemaakt, dat deze duurdere nieuwe 60 serie bijna als een donderslag bij heldere hemel komt. Toch heeft de nieuwe serie duidelijk dezelfde genen als zijn voorgangers, maar dit keer met meer dan een vleug formule 1 gecombineerd. Het eindresultaat is een volgens mij best unieke symbiose tussen het gebruiksgemak, mogelijkheden en flexibiliteit van hoge middenklasse producten en de klankkwaliteit en gehoormatige vooruitstrevendheid van de nieuwste generatie high-end producten. En dan staat de prijsstelling van € 7.500,- per component ineens in een heel ander licht!

More Music
www.moremusic.nl

MERK

EDITORS' CHOICE