NIEUWSPrimare

Back to the (high-end) roots

Werner Ero | 26 november 2014 | Fotografie Werner Ero | Primare

Methodieken waarbij we ieder product wat we vervaardigden, zelf van A tot Z konden testen. Doordat we vervolgens zelf adequaat eventuele afwijkingen konden opsporen, ontstond er ook meteen een veel snellere terugkoppeling naar de desbetreffende productiefaciliteit en kon tevens het totale productieproces verder worden geoptimaliseerd. Een werkwijze die naast een hogere klanttevredenheid, uiteindelijk ook tot betere producten heeft geleid. Na het ter plekke volgen van het werkelijk zeer uitgebreide controleproces van een nieuwe PRE60 voorversterker, waarbij letterlijk iedere functie en de complete werking tot in het kleinste detail aan bepaalde referentiewaarden wordt getoetst, verlaten we het magazijn en begeven ons naar de R&D afdeling.

Naast de ontwikkeling van testprotocollen voor nieuwe producten, ontwikkelen van nieuwe firmware en het verrichten van gespecialiseerde reparaties, is dit natuurlijk ook de technische broedplaats voor nieuwe ontwerpen en ontwikkelingen. Ten tijde van ons bezoek wordt op dat moment bijvoorbeeld nieuwe firmware getoetst op de oplossing van een bepaald technisch probleem, terwijl verder verschillende prototypen en andersoortige producten zichtbaar zijn. Naast verschillende kantoren voor respectievelijk verkoop, marketing, administratie en directie, is onze volgende halte de luisterruimte. Hier staan de twee producten opgesteld waar we vooraf al zo naar uit hebben gekeken en die feitelijk ook het doel van ons bezoek zijn.

PRE60 & A60
Voordat ik met het luisterdeel wil gaan beginnen, eerst nog even een korte opsomming waarin deze twee behoorlijk kostbare (€ 7.500,- per stuk) apparaten verschillen van de andere reeds bestaande en aanzienlijk prijsgunstigere modellen. Buiten de visueel aangepaste tweekleurige behuizing die overigens ook in compleet zwart verkrijgbaar is, bevat de high-end PRE60 naast een topklasse voorversterkerdeel en ingebouwde hoogwaardige DAC, ook nog eens een ‘full blown’ streamer met zelfs een eigen Primare App! De gebruikte onderdelen, schakelingen en printplaten zijn daarbij allemaal van een zeer hoge kwaliteit, met een onderhuidse opbouw die naast volledig gebalanceerd ook nog eens van ingang tot uitgang volledig DC is gekoppeld. Naast het feit dat er hierdoor geen condensatoren meer in de signaalweg aanwezig zijn wat de geluidskwaliteit zeer ten goede komt, worden actieve DC servo’s gebruikt om de nog eventueel aanwezige DC resten tot in de kiem te smoren.

De bijbehorende A60 eindversterker lijkt op het eerste gezicht minder spectaculair, maar blijkt dat al snel zeker niet te zijn. Net als bij de goedkopere 30 serie versterkers, gebruikt Primare ook hier weer zijn eigen ontwikkelde en inmiddels befaamde UFPD (Ultra Fast Power Device) klasse D schakeling. Maar dit keer wel samen met de zeer over gedimensioneerde schakelende voeding, geheel discreet opgebouwd. In dit geval levert deze laatste mede door de grote 2600VA voedingsopzet, een zeer gezonde 2 x 250 Watt aan 8 Ohm. Een vermogen wat perfect verdubbelt tot zelf 2 x 500 Watt aan 4 Ohm en in pieken nog veel meer kan leveren. De grootste voordelen van deze opzet zijn volgens de fabrikant gehoormatig waarneembaar in de vorm van onmiddellijke energieleverantie aan de luidsprekers en dat zonder enig vertraging, na-ijlen of ongewenste vervorming.

De weergave komt daarbij meteen vanaf het eerste moment heel natuurlijk, snel, schoon en levendig over. Terwijl het frequentiebereik nog veel ruimer is dan bij voorgaande modellen en in staat tot het weergeven van enorme dynamische contrasten. Net als de PRE60 is ook de A60 eindversterker weer geheel gebalanceerd opgebouwd en gebruikmakend van zeer goede onderdelen en korte signaalwegen. Een bijzonderheid van deze krachtige eindversterker, is de combinatie tussen UFPD en de geïsoleerde PFC (Power Factor Control)-technologie in de voeding. Deze PFC controleert en stuurt continu de stroom van de netspanning bij. Hierdoor ontstaat uiteindelijk weer een zuivere sinusgolf met dezelfde frequentie en fase als de netspanning. In andere woorden betekend dit dat zelfs indien er 1000 Watt uit het stopcontact wordt opgenomen, de andere apparatuur in het systeem er niet door worden beïnvloed!

MERK

EDITORS' CHOICE