Al die technologie en de fraaie uitvoering zijn geweldig, maar voor de ware muziekliefhebber gaat het uitsluitend om de geluidsmatige prestatie. Apparatuur is slechts een hulpmiddel om van muziek te genieten. Het is dan ook totaal oninteressant of er kerosine of aardgas in een versterker moet, wat er op het prijskaartje staat, of je het ding wel of niet achter de muur inbouwt en hoe de score is tijdens een ‘beauty contest’. Immens saai, maar de professionele Philips-versterkers die af en toe in de luisterruimte staan en aan de voorzijde slechts twee grijze paneeltjes tonen, hebben menige multimillion dollar versterker met het charisma van Kate Moss het nakijken gegeven.
De Marantz-componenten zijn derhalve koud uit de doos neergezet, voorzien van extreem goed matchende kabels (nagemeten) en losgelaten op diverse luidsprekersystemen die toevallig voor de grijp stonden. Zoals inmiddels genoegzaam bekend: dan moet het gewoon werken en iets fundamenteels presteren. Dat fundamenteels uitte zich direct in een schrikbarend brede, diepe en vrije stage. Met het op bedrijfstemperatuur komen van de apparatuur ontwikkelde zich ook de fraaie weergave van klanken. Met solid state bereik je nooit helemaal de diepe harmonische tonaliteit en het realisme in klank waartoe een aantal buizenversterkers in staat is, maar de verdienste van de Marantz-elektronica is dat de klank zuiver is en zonder allerlei rotzooi die de realiteitsbeleving van de klank geweld aan doet.
Bij het draaien van sacd’s (echte native dsd-opnamen), valt op dat deze ruimtelijker en bovenal natuurlijker klinken dan de cd-versies. Dat is niet alleen de toegevoegde waarde van DSD, maar per definitie de plus die hi-res heeft ten opzichte van de oude en vertrouwde 16bit/44kHz-standaard. Opvallend is de enorme drive die de Marantz versterker in het laag heeft. Dynamiek, klank, ruimtelijke weergave en detaillering bereiken audiofiele waarden. Dat alles binnen de licht warme toon die kenmerkend is voor Marantz-apparatuur. Er kan nog een pagina volgeschreven worden met opmerkingen over elke denkbare performance-parameter, maar daar heeft de gemiddelde muziekvriend weinig aan. Het is daarom veel belangrijker om te melden dat deze set gewoon muziek maakt, hoe onmogelijk het ook is om dat begrip te omschrijven. Het is geen enkel probleem om de allerbeste luidsprekers aan te sturen met deze set. De slechtste optie is om te gaan bezuinigen (in kwalitatief opzicht) op luidsprekers. Met de juiste luidsprekers en de juiste opname is de set ook in staat tot een spectaculaire realistische weergave. Dan gaat het om golddisc cdr’s die rechtstreeks van de master afkomen. Met behulp van het knopje ‘disc/input’ op de remote is te kiezen tussen de verschillende digitale ingangen. De prestaties van een externe bron of USB-bron met de ingebouwde converter zijn voortreffelijk. Aanschaf van deze Marantz bespaart dus een losse USB-converter die ook via coax en glas bruikbaar is. De SA-15S2 was alleen voorzien van digitaal-in over glas.
Conclusie
Marantz blijft de liefhebbers van fysieke schijfformaten trouw en komt met een speler die cd en sacd leest, maar ook een volwaardige DAC biedt met USB, glas en coaxiale ingangen. Interessant voor de consument met een kostbare collectie cd en sacd schijven die zeker ook wil experimenteren met streaming. Wie beschikt over andere digitale bronnen (DAT, Minidisc, computer soundcards, professionele cardplayers, gameconsoles enzovoorts), kan deze apparatuur ook aansluiten en gebruik maken van de kwaliteiten van de ingebouwde converter.
De set is buitengewoon degelijk en fraai gebouwd. Highlights zijn de fraaie weergave van klank, de dynamiek en het strakke en krachtige laag. Deze set past bij de beste luidsprekers die beschikbaar zijn op de markt. Dan is een absoluut high-end niveau bereikbaar.
Marantz SA-14S1 € 2.499,-
Marantz PM-14S1 € 2.499,-
Marantz – www.marantz.nl & hifi.nl/marantz