ARTIKELSpendor

Troonopvolgers

Kilian Bakker | 07 mei 2011 | Spendor

In 1995 introduceerde Rogers het AB 1 stereo-subwoofer systeem. Deze fungeert meteen als stand voor de LS 3/5a en heeft ook een KEF B 110 als woofer. In grotere ruimtes kan dit een ideale oplossing zijn, ook wat betreft luidheid gezien de AB 1 het zware laagfrequentwerk al vanaf 120 Hertz overneemt van de hoofdspeaker.

Nieuwe generatie: de Harbeth P3ESR

Helaas is de originele LS 3/5a niet meer leverbaar, de hoofdoorzaak daarvan is het feit dat de originele KEF B 110 en T 27 niet meer in productie zijn. Maar er is goed nieuws: een Brits bedrijf genaamd Stirling Broadcast maakt een eigen uitvoering genaamd LS 3/5a-V2 (ontworpen door Derek Hughes, zoon van Spendor oprichter Spencer Hughes). Deze `V2` versie is voorzien van aangepaste Seas en Scanspeak units en heeft een dunwandige kast met een geschroefde achterkant, naar voorbeeld van het prototype dat bij Kingswood Warren als referentie werd gebruikt. De Stirling Broadcast Reference Cabinets zijn overigens los verkrijgbaar als vervanging van oude standaard LS 3/5a kasten. Harbeth maakt al vele jaren de roemruchte HL-P3 en de Monitor 20 die allebei zijn ontworpen als hoogwaardige vervanger van de LS 3/5a. De jongste P3 incarnatie heet P3ESR en is voorzien van een heuse Radial mid/laag conus, een nieuwe Hoogfrequent unit, een geheel herzien wisselfilter en een met schroeven bevestigde achterwand. Dat alles, plus het enkele paar aansluitingen, maakt de P3ESR tot de meest verfijnde en traditionele Harbeth opvolger van de LS 3/5a. Schrijver dezes heeft een paar ESRs, die uitmuntende recensie-tools vormen. De minder bekende Harbeth Monitor 20 is een HL-P3ES2 met grijze structuurlak en een Speakon ingang (zoals toegepast bij de BBC).

De Harbeth Monitor 20

Ook BBC hofleverancier Spendor koos de LS 3/5a als uitgangspunt voor de ontwikkeling van hun eerdere S3/5 en S3/5se weergevers die op hun beurt hebben geleid tot de huidige S3/5R en de SA-1; de laatste is een verbluffend muzikale en fraai gebouwde compact-monitor die bijzonder weinig te wensen over laat (zoals ondergetekende heeft ervaren tijdens zijn recensie van de SA-1). De kasten van de Harbeth P3 en Spendor S 3/5 hebben niet exact dezelfde verhoudingen als de BBC oer-uk maar ze komen wel dicht in de buurt; zo is bij de S 3/5 de kast als het ware een kwartslag gedraaid met de units op de smalle wand en zijn de HL-P3`s wat smaller en dieper dan de originele LS 3/5a.

Het huidige Rogers International heeft sinds kort een LS 3/5a 60th Anniversary Edition aan haar uitgebreide productpakket toegevoegd. De Rogers jubileum LS 3/5a heeft een wisselfilter met maar liefst 27 componenten en een weerstandladder met vijf 0.5 dB stappen, net als het originele 1987 (KEF) 11 Ohm filter. In deze nieuwe Rogers LS 3/5a worden hedendaagse Scandinavische units toegepast terwijl de klankkasten in Engeland worden vervaardigd, aldus de fabrikant. 

Rogers LS 3/5A 60th Anniversary Edition

Met wat geduld kan een paar originele LS 3/5a`s in goede conditie worden gevonden. Gezien de leeftijd vrij hoog kan zijn, moet er wel rekening worden gehouden met slijtage van de B110, wat zich vaak manifesteert in de vorm van vergane of zelfs gescheurde roll surrounds. Paartjes van twintig jaar oud en jonger geven meestal de minste kans op problemen terwijl de oer-versies nog altijd erg in trek zijn bij de hardcore fans, met name de 15 Ohms Chartwells. De latere 11 Ohms versies, zij het in `single-wire` of `bi-wire` uitvoering, zijn beter verkrijgbaar en werken goed met veel (stabiele) moderne versterkers. Voor wie van rasechte maar nieuw geproduceerde Britse mega-mini`s met een BBC-afstemming wil genieten bieden de Harbeth P3ESR en de Spendor S3/5R of SA-1 uitkomst met een andere maar meeslepende muzikale presentatie. Goed ontworpen compacte weergevers zijn niet alleen breed inzetbaar, ze kunnen hoogwaardige vloerstaanders op bepaalde punten zelfs naar de kroon steken. Het aanbod van mini-monitoren is groter dan ooit en dat hebben we mede te danken aan de eigenzinnige Baby Beeb.

MERK

EDITORS' CHOICE