REVIEWDenon

Nooit meer naar de bios

"De subwoofer met zeg maar schoenmaat 45 is niet al te groot. Ik heb hem 20 centimeter van de muur geplaatst, links van de tv. Verder alle benodigde kabels aangesloten, in mijn geval HDMI kabels, en testen maar! Dat gaf gelijk flink wat bas, die stond voluit en heb ik wat teruggeschroefd via de draaiknop op de sub. Ik heb daarna mijn iPhone via bluetooth gekoppeld aan de soundbar om wat verschillende muziek te beluisteren. Tjonge, wat werkte dat gemakkelijk en wat een geluid! Ik heb wel de modus ‘audio’ gekozen, want anders klonk het te wollig. Prima voor film, maar voor audio vond ik het minder geslaagd naar mijn smaak. Vervolgens heb ik de soundbar getest, waar de meeste mensen ‘m voor zullen gebruiken: als ondersteuning van de tv. Via YouTube heb ik wat verschillende concerten opgezocht en afgespeeld. Dat klonk gewoon erg goed. Op de soundbar zelf zitten trouwens ook aan elke kant een baspoortje.

Als eerste heb ik Pink Floyd opgezocht, met een live concert uit 2005 (Live8). Dat klonk gelijk erg mooi. Het hoog vond ik minder doortekent. Daarna was het de beurt aan David Gilmore met “Wish you where here”. Die opent gelijk met gitaar en dat was indrukwekkend. Van Gilmore ging het naar Sting met “An Englishman in New York”. Toen wou ik wel even tot het gaatje gaan, zoals dat heet. Volumeknop helemaal opengedraaid. En verdraaid: er was nauwelijks vervorming te horen of sprake van ‘dichtlopen’. Het bleef open klinken. Dat had ik niet verwacht! Tenslotte nog een stukje van Michael Jackson geprobeerd, HIStory Tour Munich 1997, maar deze opname klonk beduidend minder. Dan kun je ook merken dat de bron toch bepaald wat het eindresultaat uiteindelijk wordt. Slecht blijft dan nog steeds slecht, om het zo maar te zeggen. Voor gewoon een tv-programma met spraak en geluid: dat klonk mooi vol en breed en toch ook rustig. Bij film klinkt de soundbar behoorlijk imposant. We hebben hier Filmnet in huis, daardoor zien we bijna nooit meer een bioscoop, ha, en dat zal nu met deze soundbar nog minder worden vrees ik.

Mijn vrouw vond de bediening van het geheel ook heerlijk. Tv aan, soundbar gaat automatisch mee aan en het volume is gewoon met de tv-afstandsbediening te regelen. Al met al zijn we hier in huis behoorlijk enthousiast over de soundbar geworden. Waarom zou je nog een stereoset kopen? Deze soundbar klinkt gewoon goed en is behoorlijk veelzijdig met zijn streaming mogelijkheden. Een minpunt vind ik nog wel het regelen van de bas. Het laag is gauw teveel en kun je niet via de afstandsbediening regelen. Maar verder: aanbevolen vanuit Delft!”

(voor meer informatie over de Denon DST-514 en actuele prijzen, klik hier)

MERK

EDITORS' CHOICE