ARTIKELNEC

Cinema Digitaal

Jan Luijsterburg | 21 maart 2011 | NEC

Uitgangspunt was het in vergelijking met omringende landen toch al lage aantal doeken niet te verkleinen. Juist voor kleine filmhuizen moest het mogelijk zijn om mee te doen, mits aan technische en organisatorische randvoorwaarden voldaan werd. Voor incidentele vertoners waarvoor dat niet geldt is er de informele status van ‘filmclub’. Iedereen kan met eigen consumentenapparatuur films via Blu-ray en een beamer vertonen, waarbij de afdracht eenvoudig geregeld wordt via www.filmservice.nl. Daarbij loopt men natuurlijk wat achter op de ‘d-cinema’ vertoners, maar dat is nu ook het geval. 

Cinema Digitaal start binnenkort aan een grote tournee door het land, waarbij na de benodigde voorbereidingen overal de voor de vertoner meest geschikte digitale projectieapparatuur geplaatst gaat worden. Verwachting is dat eind 2012 alle zalen voorzien zullen zijn van digitale projectoren en servers. Uitbreidingen voor 3D en theater management systemen, die het onder meer mogelijk maken om apparatuur van op afstand te bedienen, zijn optioneel maar voor rekening van de vertoner. Op de uitgebreide Cineserver website is precies te vinden welke filmzalen in Nederland al gedigitaliseerd zijn.  

Interessant wordt hoe de vertoners in de komende jaren gebruik gaan maken van de extra mogelijkheden die hun nieuw verworven apparatuur biedt. Naast bioscoopfilms kun je er namelijk ook andere beelden mee vertonen. Populair is al het vertonen van voorstellingen vanuit beroemde operahuizen. Beeld en geluidskwaliteit in een goed uitgeruste bioscoopzaal benaderen de live-ervaring en voegen er nog de filmische mogelijkheden van bijvoorbeeld close ups aan toe. Voetbal lijkt nog meer het domein van café of marktplein, maar satellietverbindingen maken de mogelijkheden schier eindeloos. Ook valt nog te bezien in hoeverre oudere films op digitaal formaat beschikbaar gaan komen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als klassiekers in goed gerestaureerde vorm niet alleen via DVD maar ook in optimale kwaliteit in filmzalen gezien kunnen blijven worden. Aan mogelijkheden in ieder geval geen gebrek. Het wordt spannend in de bioscoop en filmtheaters. 


EDITORS' CHOICE