ARTIKEL

Schaamte & sentiment

Hifi & YouTube
“Op het gebied van hifi loop ik wat achter. Mijn Toshiba-set is onlangs kapot gegaan. Sindsdien luister ik op de computer. Maar dat levert soms de mooiste momenten op. Ik en mijn vrouw Tania [Hermans vrouw -red] die op YouTube nummertjes zoeken uit onze jeugd en dan samen dansen. In ons huis, op onze muziek. Dat betekent niet zelden huilen aan het eind. Soms op heel sentimentele liedjes zoals When a Man Loves a Woman. In de snelle liedjes mag Eddie ook meedoen, op de slow songs dansen we met z’n tweeën. Dat is echt iets van ons tweeën. Of beter wás: want ik geef het nu weg.”

Schaamte & sentiment
“Ik schaam me er niet voor dat ik soms niet gillend weg loop voor charmezangers als Jan Smit of Frans Bauer. Of voor Willy Sommers met Zeven Anjers, Zeven Rozen of Jimmy Frey met Als een kus naar tranen smaakt. Prachtige titel toch? En natuurlijk schaam ik me niet voor Will Tura, maar die heeft natuurlijk écht mooie dingen gemaakt, al begrijpen jullie dat in Nederland ook al niet helemaal.”

Mothership & overig vinyl
“Voor mijn verjaardag heb ik een platenspeler gehad, zo’n retro-ding met versterker van Q.Media. De fantastische box Mothership van Led Zeppelin kreeg ik erbij, mijn enige vinyl nu. Sinds mijn vorige huwelijk had ik geen platenspeler en vinyl meer. Dat staat allemaal nog bij haar. Best jammer soms. Ik herinner me Acadie van Daniel Lanois, of Get Ready van Rare Earth, mooie platen. Ik ga nu weer vinyl aanschaffen, lekker nostalgisch zwijmelen. Ons appartement in Knokke willen we overigens wel muzikaal gaan inrichten met goede apparatuur. Het mag best wat kosten.”

Radio Katanga & slechte muziek
“Ik heb zo’n vijfhonderd cd’s, wel,  je ziet ze daar allemaal liggen op die berg. Bijna allemaal gekregen van een vriend die dj is bij Radio Katanga te Aalst, het radiostation met meer medewerkers dan luisteraars. ‘Wil je de nieuwe Artic Monkeys of Wolfmother?’ sms’t hij dan, ja, die wil ik dan heel graag. Veel muzikanten zijn tegenwoordig over het paard getild. Of worden eigenlijk over het paard getild. Neem een Jasper Erkens, dat jochie dat op Werchter mocht komen, ver-schrik-ke-lijk! Of Milow, met die hit van een cover. Zo zijn er velen, je ziet ze dagelijks bij De Wereld Draait Door, wat ik overigens een geweldig programma vind. Neem zo’n Wouter Hamel, Lucky Fons III, Selah Sue, Lady Linn. Je ziet ze alleen op tv, ‘jullie zijn de sterren van vandaag’ wordt ze daar verteld, maar dat kunnen ze helemaal niet waarmaken. Ze maken gewoonweg slechte muziek, en slechte muziek hangt me zo langzamerhand de kloten uit.”

(Een van de vele) Top 5 allertijden van Herman Brusselmans
1. Always The Sun - The Stranglers
2. Seven Seas - Echo & The Bunnymen
3. What Should Be Done - Uriah Heep
4. Silver Blue and Gold - Bad Company
5. The Lemon Song - Led Zeppelin

 


EDITORS' CHOICE