ARTIKEL

De mogelijkheden

Marnix Bosman | 23 november 2010

Ten opzichte van een gewone stereo-opname biedt 3D60 hele nieuwe mogelijkheden. Mogelijkheden die ook zeer worden gewaardeerd door creatieve geluidstechnici zoals Youth die met The Orb natuurlijk al bekend staat vanwege de ruimtelijke soundscapes. Maar ook de muziek van David Gilmour en Pink Floyd, misschien wel de grondleggers van deze muikale benadering, staat hier natuurlijk om bekend.

Dat betekent overigens niet dat het proces alleen bedoeld of geschikt is voor dit soort muziek.” maakt Mike Brady duidelijk. “Het proces biedt zoveel creatieve mogelijkheden dat het in principe bij ieder muziekgenre gebruikt zou kunnen worden.” Voorafgaand aan deze productie zijn er al releases verschenen van de groep Temper Trap en Lucinda Belle. Wat de bedenkers betreft zou 3D60 ook heel goed bij klassieke muziek gebruikt kunnen worden. Er zijn op dit moment ook plannen in die richting.

Alleen voor hoofdtelefoon?
3D60 is ontwikkeld voor hoofdtelefoonweergave en is een bewuste keuze geweest. “Mobiel luisteren naar muziek, via een iPod of computer, onderweg naar het werk, op vakantie of toch gewoon thuis is heel populair.” zo stellen de bedenkers. “Bij gewone hoofdtelefoonweergave wordt het geluidsbeeld als het ware in het hoofd geplaatst. Dat is niet alleen heel onnatuurlijk maar werkt op den duur ook erg vermoeiend. Met 3D60 creëren we een ruimtelijk geluidsbeeld dat niet alleen in het hoofd maar ook voor, achter, onder en boven de luisteraar kan worden geplaatst”. 3D60 is ontwikkeld voor hoofdtelefoonweergave maar hoe klinkt het dan via gewone luidsprekers? “We hebben 3D60 hier niet voor bedacht en het resultaat is daarom ook wisselend. Het effect is afhankelijk van het audiosysteem maar de effecten zijn soms behoorlijk effectief. In de auto werkt het echter heel goed. De weergave in een auto is in bepaalde opzichten vergelijkbaar met die van een hoofdtelefoon en ook daar is een 3D60 opname een aparte belevenis.” laat Mike Brady enthousiast weten.

De toekomst
3D60 is nog iets nieuws maar de bedenkers zitten vol ideeën om meer producties uit te brengen. Er zitten nog verschillende projecten in de pen waarover ze in dit stadium verder nog niet kunnen uitweiden. Vooral de mogelijkheden om de luisteraar in het centrum van een live opname te plaatsen zijn zeer interessant. Op dit moment lopen er wat projecten voor het registreren van live concerten. Daarnaast zijn er ideeën om dit proces ook bij klassieke opnames toe te passen. De mogelijkheden zijn wat dat betreft oneindig.

Aanvullende informatie:
www.3D60.co.uk
www.sonymusic.co.uk/artists/the_orb_feat_david_gilmour


EDITORS' CHOICE