ARTIKEL

3D60: ruimtelijke muziekweergave via hoofdtelefoons

Marnix Bosman | 23 november 2010

Sinds begin oktober is de CD Metallic Spheres verkrijgbaar, het resultaat van een samenwerkingsverband tussen ambient house collectief, The Orb, en voormalig Pink Floyd frontman, David Gilmour. Niet alleen vanuit muzikaal maar ook vanuit technologisch opzicht is hier sprake van iets nieuws. Deze opname is opgenomen volgens een nieuw surroundweergaveproces voor hoofdtelefoons met de naam, 3D60.

Metallic Spheres is als gewone stereo-opname verkrijgbaar op CD, als digitale download en op 180-grams vinyl. Daarnaast is er een speciale 2CD deluxe uitvoering. Deze speciale editie bevat naast de standaard stereo CD een tweede CD waarop de muziek is opgenomen volgens een nieuwe techniek die een 360 graden geluidsbeleving geeft. De techniek is speciaal ontwikkeld voor weergave via een hoofdtelefoon en kan op ieder muzieksysteem worden weergegeven.

Bij een 3D60 opname heb je dus geen speciale elektronica of hoofdtelefoon nodig om van het effect te genieten. Iedere hoofdtelefoon, oordopje of in-ear systeem is geschikt. Deze nieuwe techniek vraagt uiteraard om enige uitleg en daarom sprak HiFi.nl met twee van de bedenkers van dit systeem, Mike Brady en Ian Thompson.

De mensen achter 3D60
Mike Brady is de bedenker van het 3D60 proces en is beroemd geworden als live sound engineer bij de groep, The Jam. Daarnaast is hij actief als regisseur van muziekvideoā€™s van bijvoorbeeld het Jam nummer A Time called Malice maar regisseerde daarnaast ook videoā€™s van The Eurythmics en Editors.

Ian Thompson is al vele jaren actief als multimedia producer, muzikant en geluidstechnicus en is sinds 2004 onderzoeker bij de Universiteit van Greenwich.

De derde man binnen 3D60 is Youth (a.k.a. Martin Glover) die bekend is als Ć©Ć©n van de oprichters van Killing Joke en The Orb. Naast zijn werk als muzikant is hij actief als producer van bijvoorbeeld The Verve, Paul McCartney, James, Dido en Marylin Manson en heeft hij vele remixen gemaakt van bands als Primal Scream, Siouxsie and the Banshees, The Art of Noise, Crowded House en U2.

Gedrieƫn hebben zij het 3D60 proces ontwikkeld waarmee een driedimensionale geluidservaring via een hoofdtelefoon gecreƫerd kan worden.


EDITORS' CHOICE