ARTIKEL

Geluidskwaliteit

Last but not least is er natuurlijk nog de geluidskwaliteit. Hoewel we hier aardig wat woorden aan vuil zouden kunnen maken, komt het er vooral op neer dat het geluid van een hoofdtelefoon jou moet bevallen, en niemand anders. Met andere woorden: het is een erg persoonlijke keuze.

Zo merken we dat veel 'casual' luisteraars houden van wat extra bas en een afgerond, niet al te agressief geluid. De meeste goedkopere hoofdtelefoons - met name voor mobiel gebruik - mikken dan ook voluit op deze doelgroep.

Zoek je het hogerop in de markt, dan merk je dat zaken zoals een neutrale weergavekarakteristiek (lees: er worden geen frequenties benadrukt of afgevlakt), de transparantie, de detailweergave en de scheiding van instrumenten belangrijker. Vaste lezers van onze hoofdtelefoonreviews weten ongetwijfeld waarover we het hebben.

Daarnaast zijn er nog tal van andere factoren die de geluidskwaliteit kunnen beïnvloeden. Daarbij denken we niet alleen aan evidente zaken zoals de kwaliteit van je muziekcollectie (kies liefst voor lossless bestanden of lossy formaten met een hoge bitrate als je een optimale geluidskwaliteit wil), maar ook aan minder evidente zaken zoals de uitgangsimpedantie van de audiobron of versterker in relatie tot de hoofdtelefoon - iets wat met name voor laagohmige hoofdtelefoons weleens voor overduidelijk hoorbaar controleverlies wil zorgen.

Aangezien we daarmee ook weer meteen op technisch terrein belanden, behandelen we de band tussen de uitgangsimpedantie van een bron/versterker en een hoofdtelefoon in een apart hoofdstuk.


EDITORS' CHOICE