ARTIKEL

Comfort en gebruikersgemak

Wil je een hoofdtelefoon voor onderweg, dan hecht je mogelijk ook belang aan comfortsnufjes. Is er een afstandsbediening in de kabel verwerkt? En zo ja, werkt die ook echt met jouw toestel(len)? Kan de hoofdtelefoon ook dienst doen als headset voor handsfree bellen? Of had je misschien toch eerder aan een draadloze hoofdtelefoon gedacht? Bluetooth-modellen combineer je makkelijk met tablets en telefoons, maar tegenwoordig kunnen ook sommige tv's en andere AV-toestellen ermee overweg.

Ook kleine extra's kunnen een verschil maken: op dit lijstje prijken tegenwoordig niet alleen klassiekers zoals beschermende draagtasjes en adapterplugs voor in het vliegtuig of op de hifiketen, maar ook hippere toevoegingen zoals speciale apps voor smartphones en tablets.

Sta ook even stil bij het opberggemak van de hoofdtelefoon. Thuis zorgt het opbergen van een hoofdtelefoon zelden voor problemen (hij past sowieso wel ergens in een kast of schuif), maar onderweg ligt dat toch net even anders. Daar is het handig wanneer een hoofdtelefoon niet overdreven groot en zwaar is, en extra's zoals draaibare oorcups of een opvouwbare hoofdband heeft.

Technische kenmerken

De technische gegevens lijken misschien het saaiste en moeilijkst te doorgronden aspect van een hoofdtelefoon, maar toch loont het de moeite om er even naar te kijken. Je vindt deze specificaties gegarandeerd terug op de website van de fabrikant.

Hoewel deze gegevens weinig tot niets zeggen over de geluidskwaliteit van een hoofdtelefoon, geven ze wel een indicatie van enkele andere zaken. Bijvoorbeeld hoe makkelijk (of moeilijk) je smartphone of tablet het zal hebben om er een redelijk volume uit te persen.

In die optiek zal een hoofdtelefoon met een hoger 'rendement' (hiervoor worden ook termen als 'efficiëntie' of 'gevoeligheid' gebruikt - telkens uitgedrukt in dB) bij dezelfde stand van de volumeknop meer volume uit je toestel persen dan een hoofdtelefoon met een lager rendement.

Voor mobiel gebruik mik je best ook op een wat lagere 'impedantie' - waarden van 16 tot 32 ohm zijn erg courant voor mobiele toepassingen, terwijl er bij hifi-exemplaren voor de woonkamer vaak 250 ohm tot 600 ohm op de technische fiche prijkt.

Verderop in deze hoofdtelefoon-FAQ gaan we dieper in op de andere zaken die je al dan niet van een technische fiche kan aflezen.

 


EDITORS' CHOICE