Luisterervaringen

Jan de Jeu | 12 augustus 2013 | Musical Fidelity

Al meteen bij de eerste tonen word ik aangenaam verrast door het geboden klankbeeld. Muzikaal is weer het eerste woord dat bij me op komt. Het tweede wat opvalt is de body van zowel de stem als de piano. Vergelijken met mijn referentie betekent overstappen naar een andere prijsklasse en is daarmee niet eerlijk tegenover de V90-DAC. Maar, wanneer ik dat voor een moment toch even doe, dan valt op hoe dicht die DAC van 275 euro de Esoteric weet te benaderen.

De Esoteric is in alles net iets meer, maar de V90-DAC zet een mooi doortekende menselijke stem neer in een beeld dat tot buiten de luidsprekers loopt en dat ook qua diepte en hoogte in positieve zin verbaast. Op alle punten presteert de Musical Fidelity beter dan ik op grond van zijn prijs zou durven verwachten. Vooral het vloeiende en gerijpte karakter van de presentatie verrast me in positieve zin. Indrukken die terugkomen bij het beluisteren van het begin van de tweede CD met daarop alleen het pianospel van Eschenbach. Al valt hier op dat de door de linkerhand aangeslagen laagste tonen wat minder strak klinken dan ik gewend ben. Waarbij ik me haast om te zeggen dat dit geenszins betekent dat de V90-DAC hier een steek laat vallen.

Hij presteert opnieuw veel beter dan ik op grond van zijn aanschafprijs zou durven hopen. Natuurlijk kan ik nog wat meer voorbeelden aanhalen, maar ook met andere muzieksoorten en stijlen blijven de genoemde indrukken en kwaliteiten overeind. Interessanter is het dan ook om een voorbeeld te noemen van de prestaties die de DAC neerzet wanneer ik gebruik maak van de USB-ingang; ongetwijfeld de ingang die het meest ingezet zal worden door een groot deel van de gebruikers waar deze DAC voor ontwikkeld is. De lichtblauw gekleurde USB-kabel die ik daarbij inzet wordt, net als Musical Fidelity, geïmporteerd door Viertron, en komt van het Zweedse Supra. 

USB
Ik ben me er van bewust dat ik heel lang geroepen heb dat er in mijn luisterruimte geen plaats is voor een PC. Maar ook ik sluit mij niet af voor nieuwe ontwikkelingen wanneer deze de moeite waard blijken te zijn. En uiteraard zie ook ik de voordelen van het gebruiken van een PC als bron. Dus staat er nu in mijn luisterruimte en PC. Een kleintje weliswaar, maar toch. Een Toshiba notebook die qua aanschafprijs een mooie match vormt met deze V90-DAC van Musical Fidelity. Op deze notebook heb ik diverse music files geplaatst, in uiteenlopende kwaliteiten. Om deze files af te spelen en aan te bieden aan de V90-DAC van Musical Fidelity gebruik ik de gratis versie van MediaMonkey.

“Op alle punten presteert de Musical Fidelity beter dan ik op grond van zijn prijs zou durven verwachten.”

Na meerdere luistersessies wil ik u deelgenoot maken van mijn ervaringen door enkele impressies weer te geven van jazz muziek die ik op deze wijze beluisterd heb.  Duke Ellington en Johnny Hodges openen met een versie van ‘All Of Me’ in CD kwaliteit (1411 kbps) en ik moet bekennen dat ik positief verrast ben. Het gebrek aan vloeiendheid, natuurlijkheid en ruimtelijkheid dat ik normaliter al snel associeer met weergave via USB ontbreekt hier voor mijn gevoel. Direct beweegt mijn voet met het ritme op en neer en ik krijg zelfs de neiging om mee te neuriën. Wat dat zegt over mijn beleving? Ik geniet er van! Datzelfde geldt wanneer ik Oscar Peterson’s ‘Night Train’ beluister, eveneens in CD kwaliteit. En dat is toch de kwaliteit waarvan ik verwacht dat de meeste geïnteresseerden in deze DAC gebruik zullen maken. Natuurlijk kan het ook beter wanneer er hoge resolutie files tot 96kHz aangeboden worden. Ook dan overheerst het gevoel dat de Musical Fidelity V90-DAC vooral de muzikaliteit, de vloeiendheid, de natuurlijkheid en de rijkheid in de muziek benadrukt.

Conclusie
Musical Fidelity bewijst het. Ook in de klasse tot 500 euro - in dit geval zelfs voor net iets meer dan de helft van dat bedrag - is het mogelijk om een muzikale, vloeiend, rijk en natuurlijk klinkende DAC te presenteren. Een DAC die alle aangeboden signalen omzet naar 24 bit 192 kHz, ook de signalen die aangeboden worden via asynchrone USB 96 kHz. Een product als dit kun je, vooral voor deze prijs, alleen maar overladen met complimenten. Zowel qua klank als qua bouwkwaliteit en mogelijkheden. I take my hat off to Musical Fidelity!

HiFi.nl plus- en minpunten

+ Bouwkwaliteit
+ Prijs/kwaliteitverhouding
+ Aansluitmogelijkheden
+ Muzikaliteit

- Eigenlijk niets – het kan beter en mooier, maar niet voor deze prijs.

Importeur: Viertron
Prijs V90-DAC: 275 euro

MERK

EDITORS' CHOICE