In de fraaie luisterruimte in de kelder van het gebouw staat permanent de bekende Reference high-end set opgesteld die Ken gebruikt als referentie bij het ontwikkelen van alle nieuwe apparatuur van Marantz, aangesloten op een paar Boston Acoustics M350 luidsprekers. Een champagne-gouden NA-11S1 is via usb verbonden met een MacBook waarop voornamelijk DSD bestanden staan. De NA-11S1 kan namelijk, als eerste geïntegreerde streamer ter wereld, het native Super Audio CD bestandsformaat weergeven, mits daar de juiste player-software voor wordt gebruikt.
PC-gebruikers kunnen daar volgens Ken het best JRiver voor gebruiken (Mac gebruikers kunnen sinds kort trouwens ook een alpha-versie van JRiver downloaden, maar die verkeert nog in de ontwikkelingsfase) en voor Mac is Pure Music op dit moment de meest geschikte keuze. DSD is een HD-muziekformaat dat langzaam in populariteit stijgt, vooral omdat het zeer geschikt is om analoge tapes digitaal te archiveren. De Super Audio CD is jammer genoeg nooit echt van de grond gekomen in Europa, maar de digitale bestanden komen mondjesmaat als download beschikbaar.
Tijdens de luistersessie draaide Ken diverse DSD tracks die steeds een stapje lager in resolutie waren, maar waarbij steeds een zeer grote verfijning te horen was. Klassiek, jazz, het klonk uiterst ruimtelijk en transparant maar zonder een spoor van hardheid. De luidsprekers kende ik natuurlijk, maar wat ze hier lieten horen grenst waarschijnlijk aan het maximaal haalbare. Een DSD opname die aan analoge tape als bron had werd door de meeste aanwezigen trouwens als de best klinkende beschouwd, wat aansloot bij de uitspraak van Ken eerder die dag, dat DSD zich uitstekend leent voor archivering van analoge mastertapes.
Een door collega Michael Fremer (Stereophile) meegebrachte USB-stick met daarop een eigen mp4-opname vanaf vinyl werd voor in de speler gestoken. We hoorden een superdynamische uitvoering van Orange Coloured Sky door Nat King Cole met het orkest van Stan Kenton. Heerlijk spetterend bigbandwerk, met plaatsing en diepte. Genieten, en Ken Ishiwata zag glimlachend dat het goed was.
Terugkijkend
De NA-11S1 is een kostbaar apparaat (3999 euro), maar als je bekijkt welk niveau van digitale innovatie je daarvoor krijgt - met name het Marantz Musical Mastering systeem - kun je volgens mij toch van een concurrerende prijs spreken. Daarover (maar ook over de interface tussen gebruiker en streamer) meer in de recensie die binnenkort verschijnt, voor nu concludeer ik dat Marantz met de NA-11S1 een reuzensprong maakt en daarmee misschien niet alleen náást, maar misschien zelfs een voetlengte voorbij de concurrentie terechtkomt.
De ontwikkelingen gaan echter snel, dus hoe lang die voorsprong blijft is koffiedik kijken. Maar goed, dat gaat dan toch voornamelijk over techniek en die zit van binnen. Van buiten telt vooral de kwaliteit van de weergave. Die is van een zeer hoog niveau, maar hoe hoog precies kon in de relatief korte sessie niet worden vastgesteld. Meer volgt!