ARTIKEL

Concerten, Ontdekkingen en Favorieten


Dieter van den Bergh | 01 oktober 2009

Hershel Yatovitz

“Die vent (Chris Isaak - Red.) kon jarenlang niks verkeerd doen voor mij. Maar zijn laatste plaat vind ik zeker niet zijn beste… en da’s nog een understatement. Ik ben goed bevriend geraakt met zijn gitarist, Hershel Yatovitz. Die heb ik ooit via een Amerikaanse fan een demo van mij toegespeeld, met de woorden: ‘hey man, think you’re great, wanna produce my new album?’ Een paar maanden later kreeg ik een antwoord. Positief. Ik heb Chris via Yatovitz laatst nog ontmoet in Paradiso. Dat was een beetje een afknapper, je kunt misschien beter nooit je helden ontmoeten.”

Concerten

“Ik ga eigenlijk maar zelden naar concerten. Ik ben vroeger nog wel een keer naar Dick Dale in het Noorderligt geweest. Maar de beste artiesten laat ik langs me heen gaan. Springsteen op Pinkpop was een uitgelezen kans, maar ik hou er gewoon niet van om tussen massa’s mensen te staan. Op een podium heb je tenminste nog de ruimte.”

Ontdekking

“Mijn laatste ontdekking? Eilen Jewell, een vrouw die een soort rockabilly-achtige Hank Williams-muziek maakt. Ik was gevraagd voor een eenmalig voorprogramma, maar vanwege mijn verplichting bij Voetbal International kon dat helaas niet. Via de luisterpaal van 3 voor 12 probeer ik tegenwoordig nieuwe dingen bij te houden. Of via Radio 3 of clipzenders op tv, al word je daar soms ook moedeloos van, er zit zoveel bagger tussen.”


(Foto: © Jozef Leenhouwers)

De favorieten van … Danny Vera

1-mijn hifi-set
“Niks noemenswaardig helaas. Maar er wordt aan gewerkt. Ik ga voor een goede Marantz- of Denon-set.”
2-favoriete genre:
“Americana”.
3-all time favourite:
“Wicked Game van Chris Isaak. Al kom ik zo natuurlijk nooit van het stempel ‘Nederlandse Chris Isaak’ af! Maar de song kent gewoon het mooiste gitaarthema ooit.”
4-Ik gruwel van…
“Heel veel dingen, maar ik ga geen namen noemen. Dingen die niet echt zijn. Een rockband die een rockband speelt, een countryzanger die geen echte countryzanger is. André Hazes, die was echt. Zocht een mooi liedje uit en koos er dan eerlijke woorden bij, al was het met een Prisma-woordenboek in zijn hand.”
5-Ik luister stiekem naar…
“Timbaland. Wat die man doet met artiesten als Nelly, Aaliyah, Justin Timberlake. Ook al heeft hij daarvoor veertig klussers in huis.”
6-Omvang muziekcollectie:
“Ik heb denk ik zo’n 1000 cd’s. Mijn vader heeft alle platen, zijn huis staat er vol mee, ontelbaar. Als ik op zoek ben naar iets ga ik naar hem: ‘heb je dat niet toevallig?’ En ja hoor, meestal heeft ‘ie dat wel staan.”
7-verzamelaar?
“Elvis, Cash, Orbison, Dean Martin, Isaak, Doors, Radiohead, Patty Griffin.”
8-Cd of vinyl:
“Vinyl, alles is mooier daaraan. Al wachten een aantal platen hier nog op een platenspeler...”
9-Meest memorabele muziekbeleving:
“De opnames van Pink Flamingo. Dat ik in vier dagen tijd met zulke vakmensen zo’n plaat in elkaar heb gezet… Met niemand anders zou het gelukt zijn om in amper dertig minuten een lied goed op de plaat te zetten.”
10-Mijn hifi-tip:
“Zorg voor een goede luistersetting in je auto, het is de mooiste plek om naar muziek te luisteren.”

EDITORS' CHOICE