REVIEWMarantz

Klassieker

Nog zo'n opname die bij veel lezers van HiFi.nl in de platenkast zal staan is de Stockfish Sampler Closer To The Music. De eerste track, Beat Hotel van Allan Taylor, is met regelmaat op shows en beurzen te horen. De prachtige close-miked opname laat deze sacd al snel goed klinken, zelfs op mindere sets. Maar door de SA-11S3 en de PM-11S3 worden er zoveel subtiele details blootgelegd dat de opname me weer volkomen fris in de oren klinkt. Het is ook deze keer weer filterstand 2 die me het meest overtuigend wil doen geloven dat Allan Taylor tussen de luidsprekers staat te zingen. Zijn karakteristieke donkere stem neemt me mee naar het Beat Hotel aan de Rue Gît-le-Cœur in het Parijse Quartier Latin, waar Beat grootheden als Jack Kerouac en Allen Ginsberg in de jaren '50 van de vorige eeuw resideerden.

Het geluidsbeeld is open, de weergave volledig ontdaan van stress en de plaatsing van instrumenten is van een zeer hoog niveau. Als ik om te vergelijken overschakel naar de Squeezebox met daarop de cd-versie van dezelfde track blijft het karakter van de weergave grotendeels overeind. Maar desondanks zijn er kleine nuanceverschillen hoorbaar. Zo wordt de volstrekt natuurlijke weergave een tikkie afstandelijker. Is het verschil terug te voeren op sacd versus cd? Of is het toch het loopwerk versus streamer? Niet te vergeten is natuurlijk de invloed van de digitale kabel, maar die kan ik helaas niet uit de vergelijking halen: de nullen-en-enen moeten toch van A naar B getransporteerd worden.

Een vergelijk tussen twee opnames in standaard cd-kwaliteit moet uitkomst brengen. Gelukkig maar, want het verruimt de muziekkeuze aanzienlijk. Het album Sleepwalkers van David Sylvian verdwijnt in de lade. De titeltrack opent het album met subtiele percussie, vreemde geluidseffecten en slechts langzaam wegebbende echo's. De verschillen zijn dit keer echt minimaal, waarbij de weergave via cd slechts een spoortje meer warmte en autoriteit lijkt te hebben. Met beide bronnen is het uitsterven van de klanken echter perfect te volgen en staat de karakteristieke stem van David Sylvian fraai los in het geluidsbeeld. Ook de aanzetten van de percussie worden goed gearticuleerd en hebben de impact die je in deze klasse mag verwachten.

Conclusie
Wat een prachtige combinatie vormen de PM-11S3 en SA-11S3! Vierduizend euro per component is een fors bedrag, maar je krijgt met deze Marantz apparaten wel erg veel waar voor je geld. Ze zijn niet alleen bloedstollend mooi om te zien, ze zullen in een luistersessie de vergelijking met andere merken moeiteloos kunnen doorstaan. Verfijnd, krachtig en detailrijk zijn de woorden die deze combinatie het best samenvatten.

Om nog even terug te komen op mijn vraag in het intro: ik zou ontzettend trots en gelukkig zijn geweest als ik deze set 'de mijne' had mogen noemen.

HiFi.nl plus- en minpunten

PM-11S3
+ prachtige afwerking en vormgeving
+ kan haast alle luidsprekers aansturen
+ combineert kracht met verfijning

- erg groot en zwaar

SA-11S3
+ zeer veelzijdig: speelt haast alle populaire bestandsformaten
+ DAC kan gebruikt worden voor externe digitale bronnen
- geen DSD-weergave via de digitale ingangen
- geen FLAC-weergave via front-USB
MERK

EDITORS' CHOICE