ARTIKEL

Muzieksmaak en Favorieten

“Van de andere kant is mijn muzieksmaak veel breder geworden. Het gaat alle kanten uit: van Kings of Leon naar Snow Patrol naar The Gossip; wat is die laatste single geweldig! Ik ben ook heel benieuwd hoe Eva Simons het gaat doen, die moet het wel helemaal gaan maken. Ze heeft een single die Silly Boy heet. Daar zit een schitterend verhaal achter, of het allemaal klopt weet ik niet hoor. Maar die song schijnt als zijnde een track van Lady Gaga ft Rihanna op YouTube beland te zijn en die heeft nu miljoenen views.”De favorieten van … Ilse Delange

1-Mijn hifi-set:
“We hebben nu alleen nog maar nieuwe KEF-speakers staan, we zitten midden in een verhuizing. De rest wordt binnenkort gekocht. Het wordt in elk geval iets goeds. Ik heb eindelijk mijn Denon-setje met Tannoy luidsprekers, die ik op mijn zeventiende gekocht heb, de deur uitgedaan. Ik zei laatst nog tegen Bart [Vergoossen, haar vriend en drummer van haar band-red]: ik denk dat het toch leuk is als we ook een platenspeler nemen. Straks moeten we ook keuzes maken voor onze studio thuis, kan niet wachten tot we daar fijn opnames kunnen maken. Ik luister momenteel veel in de auto. Ik laad de wisselaar altijd vol met nieuwe dingen. Al zitten er nu vrijwel alleen maar verschillende mixen van mijn Ahoy-dvd in. De auto is voor mij een goed referentiekader, al krijg je soms ook een vertekend beeld door de lage frequenties die meezoemen.”

2-favoriete genre:
“Maakt niet uit, als het maar bezieling en authenticiteit heeft.”

3-all time favourite:
“Heb ik niet. Kan elke dag weer anders zijn.”

4-ik gruwel van:
“Waar ik niet van hou is van die minimalistische moderne muziek. Hoor je plotseling pong! en dan weer een hele tijd niets. Piepknormuziek. Heel raar, vooral grappig.”

5-maar ik luister stiekem wel naar…
“Ik ben eigenlijk voor alles wel te porren, zelfs een Frans Bauer op z’n tijd.”

6-omvang muziekcollectie:
“Zeker 500 cd’s, inclusief op de computer dan. En veel muziek-dvd’s. Toen het plan voor Ahoy ontstond heb ik bij Bol tientallen dvd’s besteld om inspiratie op te doen. Sommigen zitten nog in het plastic.”

7-verzamelaar?
“Nee.”8-lp of cd?
“De cd, om praktische redenen. Hoewel ik een plaat warmer vindt klinken. En een plaat opzetten is toch een mooier ritueel.”

9-Meest memorabele muziekmoment:
“Alison Krauss in de Vereeniging in Nijmegen. De houten banken stonden er toen nog. Ik volg haar nog steeds, maar haar puurheid is soms bijna te perfect, te saai. Schreeuw ’s een keer, denk ik dan. Ik heb haar ook met Robert Plant in de HMH gezien. Fantastisch, schitterende plaat ook.”

10-Mijn hifi-advies:
“Wat ik vaak mis aan met name Nederlandse cd-opnames is het middengebied. In gitaren, in drums. Het is vaak heel vlak gemixt. Gitaren moeten niet klinken als een draad en de drums zitten vaak veel te ver achter in de mix. In Amerika mixen ze, over het algemeen, iets meer naar mijn smaak”

EDITORS' CHOICE