ARTIKEL

Muzikanten en muziek kopen

John Hiatt

“Helden, daar heb ik nooit echt aan gedaan. Er zijn geen artiesten waarvan je kunt zeggen dat ze me gevormd hebben. Maar John Hiatt heeft altijd wel als een rode draad door mijn leven gelopen. Ik heb een project gedaan met zijn liedjes, Dear John, dat nu een collectors item is. Een hebbeding, ik kom ‘m af en toe nog wel eens tegen op Marktplaats. Ik heb John wel ‘s ontmoet, maar meer dan een handje geven en ‘hallo’ zeggen was het niet. Hij kent mijn plaat, dat wel. We spelen live nog altijd minstens één lied van hem.”

Daniel Lanois

“Het lijkt me geweldig om ooit nog ‘s met John Hiatt samen te werken. Net als met Greg Wells, de producer van Mika of met Steve Booker, die veel met Duffy heeft gedaan. Maar zeker ook met Rick Rubin of met Daniel Lanois, die blijven mij intrigeren. Hij [Daniel Lanois - red.] heeft een prachtige plaat gemaakt met Emmylou Harris. En hij treedt ook op. Ik heb wel eens een dag bij hem in de studio doorgebracht, per ongeluk eigenlijk. Ik was in LA en hij had een duetpartner nodig voor de band Dashboard Confessional. Dat werd ik dus. Geweldig, Lanois stond er als dirigent bij, vlak naast me, dat was ik niet gewend. Hij wist je enorm te enthousiasmeren.”


 
Cassettebandjes

“Ik heb zelf nooit platen gehad. Mijn broers draaiden op hun kamers platen op van die kleine pick-upjes. Van die vage dingen, Roberto Jacketti of zo, maar ook Snap en André Hazes. Ik weet nog dat er bij singletjes een driehoekje in het midden moest, anders klonk die plaat helemaal vals. [lachend] De laatste tijd betrap ik mijn broers trouwens steeds vaker op een goede muzieksmaak. Ze houden tegenwoordig van échte liedjes. Ik had zelf vroeger alleen een radio met cassettedeck en nam daarmee de Top 40 op. Het was de kunst om de presentator eruit te editen, dat kwam heel nauw. De mixbandjes luisterde ik dan onderweg naar school op mijn walkman.”

Cd’s

“Ik was ook geen cd-koper. Toen de cd’s opkwamen kreeg ik veel cd’s uit Nashville, van Menno Timmerman van BMG, die daarna naar Warner ging waar we samen het avontuur van m’n debuut album hebben meegemaakt. Toen ik voor het eerst naar Nashville was geweest kreeg ik een koffer vol met cd’s mee van de platenmaatschappij daar. Travis Tritt, Trisha Yearwood, dat soort dingen, alles wat het label uitbracht mocht ik meenemen. Ik weet nog dat het de kunst was om zonder overgewicht aan boord van het vliegtuig te komen.”

iTunes

“Dankzij iTunes koop ik meer muziek dan ooit. Ik kijk ook veel bij andere landen, ben benieuwd hoe een plaat het ergens anders doet. Bijvoorbeeld de plaat van Jason Mraz, ik volg hem al een tijdje, hij is nu mega geworden. Maar vroeger volgde ik bepaalde artiesten meer. Bijvoorbeeld Martina McBright, een geweldige zangeres. Als er van haar een cd uitkwam ploos ik het hele cd-boekje na; wie speelden erop mee, wie schreven de liedjes, ofwel; wie waren er op dat moment hot in Nashville.”


EDITORS' CHOICE