ARTIKEL

Meer Vaderlandse Audio en Grote Jongens

In verschillende stands kwamen we nog meer audio van vaderlandse bodem tegen. Zo zagen we onder andere de nieuwe HEX Dual Mono Differentiële DAC van Metrum Acoustics. Een niet oversamplende DAC met twee optische- en twee coaxiale ingangen (USB en AES/EBU optioneel verkrijgbaar).


Metrum Acoustics

Maar we zagen op de X-fi ook in Nederland geproduceerde elektronica van Pink Faun en HAT (Het Audio Team), luidsprekers van PEL Audio, Bach, Brouwer Sounds, Audiosense, en enorme hoorns van Bert Doppenberg (BD-Design).


Bach

Ook kwamen we de kabels en (stroom)accessoires van onder andere John van Gent en Kemp Elektronics tegen. Solosound gaf een uitstekende demonstratie met zijn Solostatic elektrostaten op elektronica van Lyngdorf Audio. Ongetwijfeld zien we in de beknopte opsomming zelfs nog enkele merken over het hoofd (Crystal Cable en Siltech horen natuurlijk ook in dit rijtje). Kortom, de hifi-industrie is in Nederland blijkbaar nog springlevend.


Pink Faun

Grote Jongens
Tijdens de X-fi show kon je je ook vergapen aan enorme luidsprekers, vaak van het type hoorn, maar een enkele keer ook van het dynamische type. Bij Stage Acoustics zagen we de ruim twee meter hoge PMC BB5 XBD-A studio-monitoren die actief aangestuurd werden met een enorme batterij Bryston versterkers. De kanonschoten in de Ouverture 1812 van Tchaikovsky zorgden voor de nodigde verbaasde blikken. De BB5’s verblikken of verblozen absoluut niet onder dit geweld. De 38cm woofers geven slechts weer wat er op de plaat staat, onvervormd en op realistisch volume. Het enige nadeel van dergelijk machtsvertoon is dat de toevallige passant wellicht denkt dat de grote PMC studiomonitoren alleen maar hard en overweldigend kunnen klinken, terwijl deze luidsprekers - die in talloze beroemde studios gebruikt worden voor de mastering - ook klein en subtiel kunnen klinken. Ze zijn zelfs geweldig met stemmen.


PMC Twenty

Gelukkig demonstreert Stage Acoustics ook met wat bescheidener alternatieven zoals de IB2S en de populaire Twenty serie. De aansturing van deze huiskamervriendelijke modellen werd verzorgd door elektronica van Cary Audio. Daarnaast zagen we bij Stage Acoustics ook nog de fraaie Avid draaitafels.

Ook in de naastgelegen ruimte staan een paar Grote Jongens. Dit keer een prototype hoornluidspreker van BD-Design. In totaal acht 15” woofers per luidspreker in een open baffle met naar buiten wegbuigende houten panelen.


BD-Design

Ook bij Number4Audio zagen we hoorns. Dit keer de bekende Avantgarde Duo Omega aangestuurd door - en dat was het echte nieuws - de eerste versterkers van het merk: een XA-PRE Line Stage en een XA-POWER 2 x 150 watt eindversterker. Beide naar keuze uit te voeren met diverse soorten hout ingelegde frontpanelen. De koper krijgt de versterkers zelfs volledig gepersonaliseerd - je naam wordt op het typeplaatje gezet - geleverd. Collega Jan de Jeu zal deze versterkers binnenkort voor HiFi.nl thuis gaan beluisteren.


G.I.P. Laboratory

De meest opvallende hoorn luidsprekers zagen we echter op de stand van X-fi: een door de heer Suzuki van G.I.P Laboratory zorgvuldig nagebouwd vintage Western Electric hoornsysteem, zoals dat in de jaren ’30 van de vorige eeuw werd gebruikt in theaters. Als je niet beter weet zou je denken dat je met echte antieke Western Electric’s te maken hebt, maar ze zijn toch echt gloednieuw. De aansturing werd gedaan met zeer kostbare Audio Note buizenversterkers. Waar we ook kwamen en wie we ook spraken, iedereen was onder de indruk van dit systeem. Het enorme gemak waarmee het systeem muziek (re)produceerde was jaloersmakend.


EDITORS' CHOICE