ARTIKEL

Wat reeds goed is kan nog beter


Bert Dekker | 06 december 2007 | Fotografie Bert Dekker

Ik haal het adagium van Le “wat reeds goed is kan nog beter” aan. Hoe goed de set nu al klinkt, er zijn zeker verbeterpunten mogelijk. De luidsprekers staan voldoende ver van de achterwand. Hierdoor ontwikkelt zich een mooi dieptebeeld. Toch is er een kleine onbalans waarneembaar. De rechterluidspreker staat erg dicht op het bankstel en ook vrij dicht bij het raam. Dit raam is gelukkig wel voorzien van een dik gordijn waardoor meetrillen voorkomen wordt. Het bankstel is gelukkig eenvoudig te demonteren, zodat het deel dat dicht bij de luidspreker staat weggehaald kan worden. De onbalans wordt hierdoor minder, hetgeen zich vertaalt in een preciezer beeld. De al fraaie dieptewerking wordt er nog iets beter op terwijl de weergave in de breedte er zeker op wint.

We besluiten de rechterluidspreker nog wat verder van de rechterwand te plaatsen. Ook dit geeft een verbetering in dezelfde lijn als de vorige “tweak”. Ik raad Le aan de komende tijd eens te gaan experimenteren met het in- en uitdraaien van de luidsprekers om zodoende de beste balans tussen de breedte- en diepteweergave te vinden.

Le Vu Chuong

De grootste winst is mijn inziens te halen uit een betere stroomvoorziening. De set van Le bestaat uit hoogwaardige componenten. Luidsprekerkabels en interlinks zijn van Acoustic Zen en van hoge kwaliteit. De set wordt van stroom voorzien via een Belden High Grade Star-quad verdeeldoos en zelf gemaakte Belden stroomkabels. De stroomvoorziening is daarom zeker niet mis, toch vermoed ik dat een upgrade op dat vlak een aanzienlijke geluidsverbetering tot gevolg heeft. De samenstelling van de set is van zeer hoge kwaliteit en dat moet mijn inziens ook gelden voor de stroomvoorziening. Deze is, naar ik inschat, wel goed, maar zeker niet goed genoeg in het geval van Le. De keten is zo sterk als haar zwakste schakel. In ieder geval raad ik Le aan eens contact op te nemen met een goede dealer en dit punt met hem te bespreken. In het geval van Le denk ik dat de noisefloor van de set zeker omlaag zal gaan, hetgeen zal resulteren in een betere weergave van de kleinste details. Ook het dynamisch bereik zal toenemen, de weergave van de dynamische contrasten zal verbeteren. Hoe dan ook, de set van Le is meer dan dik in orde, wat goed is kan alleen maar beter worden in het geval van Le. Cd na cd verdwijnt in de lade. Christina Branco, Path Metheny, het klinkt allemaal even aangenaam, beheerst, maar bovenal, enorm muzikaal. Al luisterende schuiven we nog wat met de luidsprekers en met de bank, soms met verrassend resultaat.

Le zal komende tijd actief aan de slag gaan met de verbeterpunten. Ook andere zaken worden gelijk meegenomen. Zo is Le benieuwd wat een betere trafo in de eindversterker gaat betekenen voor de muzikale kwaliteiten ervan. De plateaus onder de Offrandes worden vervangen door andere om te ervaren welke verschillen dit geeft. Dit laatste is leuk experimenteren, kost (bijna) niets en door verschillende materialen te kiezen zal hij zelf gaan ervaren wat de beste “match” geeft. Ook de stroomvoorziening wordt onder handen genomen. In ieder geval zijn er genoeg punten om aan te pakken, maar daarvoor is het ook een leuke hobby!

Het is inmiddels weer laat op de avond geworden als ik besef dat ik nog een lange weg naar huis heb te gaan. Time to say goodbye … Ik dank Le voor zijn gastvrijheid en wens hem veel luisterplezier toe.


** Update 6 november 2007 **

Terwijl ik bovenstaand artikel aan het schrijven ben krijg ik een aantal mailtjes van Le. Hij is behoorlijk enthousiast geraakt en voortvarend aan het tweaken geslagen. Hij schrijft dat met andere buizen nog behoorlijk wat winst in de weergavekwaliteit is te halen: “Laatst heb ik nog buizen getest. De Tungsol ecc83 in de voorversterker heb ik vervangen door telefunken smoothplates ecc83 buizen die ik reeds eerder gebruikte. Ik ervaar nu meer rust en definitie, Het lineaire verloop in het audiospectrum is verbeterd. De weergave is nog opener. De plaatsing, in de diepte en breedte, is nog preciezer en ruimer. Het lijkt net of de muziek in een grotere ruimte speelt. Ook de stroomkabels zijn voorzien van randaarde. De achtergrond is nu helemaal zwart, de plaatsing van het geheel is precies, de `band` staat nu gewoon in de huiskamer. Ik heb eigenlijk een privé concert/band. Ook nu als ik mijn ogen open heb zit ik al in de muziek en vergeet gewoon `alles’ om me heen … Ik geloof het graag Le!

De set van Le: http://my.hifi.nl/index.php?user=5562

EDITORS' CHOICE