ARTIKEL

Le Vu Chuong

Bert Dekker | 06 december 2007 | Fotografie Bert Dekker

Een tijdje geleden trof de redactie een kort e-mailtje in haar mailbox aan met een welhaast bescheiden vraag voor een luisterbezoek van een auteur van HiFi.nl. Bij nadere bestudering van de set was de belangstelling echter gewekt. Audio Research elektronica in combinatie met een set muzikale Franse JMR luidspreker lijken een belofte voor een aangename muzikale ervaring in te luiden. De belangstelling was in ieder geval gewekt.

Voor dit luisterbezoek toog de auteur naar Nieuwegein. Mooi centraal gelegen in het land en, in tegenstelling tot hetgeen te vaak gebeurt, dit keer leidde mijn navigatie me probleemloos tot de voordeur.

luisterbezoek Le Vu Chuong

Door fileleed op de A2 arriveer ik ruim later dan aangekondigd. Mijn gastheer heeft er al rekening mee gehouden. Warme koffiedampen bereiken mijn neusgaten zodra de deur opengaat: 8 kilometer file bij de brug bij Zaltbommel zijn weer snel vergeten.

Mijn gastheer Le Vu Chuong blijkt een enthousiast muziekgenieter te zijn. Hij is getrouwd en heeft een dochtertje van ongeveer twee jaar oud. Een tweede kindje is onderweg. Het huis waarin ze wonen is sfeervol ingericht. De woonkamer is aan de ruime kant waardoor de set eenvoudig een goede plek heeft kunnen opeisen zonder al te veel in de weg te staan. Zoals in de meeste gevallen zijn hier ook compromissen gesloten. Zo staat de rechterluidspreker vrij dicht tegen de zijwand en ook vrij dicht in de buurt van een hoek van het grote bankstel. We zullen snel ervaren wat dit voor invloed heeft op muziekweergave van deze set.

Le Vu Chuong is 33 jaar oud, en ondanks dat hij al meer dat 20 jaar actief bezig is met muziekweergave heeft hij pas ongeveer vier jaar geleden besloten een serieuze audioset aan te schaffen. In de jaren daarvoor lag zijn passie bij de betere car-hifi. Le: “Net als de meeste jongens die pas het rijbewijs hadden was ik niet alleen verzot op auto’s. “Loud music in cars” wie kent die hit van vroeger niet en ja, dat gold ook voor mij. In tegenstelling tot veel kameraden van vroeger moest het bij mij echter niet persé “loud” zijn, maar vooral “real”. Naar muziek luisteren deed ik dan vooral ook buiten, in mijn auto. Ik heb heel wat geld gestoken in car-hifi, heel wat auto’s omgebouwd. Ook deed ik vaker mee aan wedstrijden.

Aan dit avontuur kwam enkele jaren geleden helaas abrupt een einde. De auto waar Le zo trots op was omdat hij van een topklasse muziekinstallatie was voorzien, werd gestolen tijdens een vakantie in Denemarken. Dit incident was er de oorzaak van dat Le niet meer opnieuw ging investeren in Car-Hifi. Zijn belangstelling voor muziek en de betere muziekweergave bleef bestaan, vandaar dat Le ongeveer vier jaar geleden zijn eerste serieuze stappen nam op dat vlak. Daarbij zeker ook aangemoedigd door zijn vader die hem destijds met het muziekvirus aangestoken heeft en vanavond ook aanwezig is.

De liefde voor muziek en de betere weergave resulteerde in de aanschaf van een Unico buizen cd-speler, een Velleman buizen voorversterker en twee mono eindversterkers van dezelfde fabrikant. Le: “Zelf bouwen heeft me altijd geïnteresseerd. Ik heb weliswaar geen elektronica achtergrond, dankzij mijn werk als elektromonteur bij Hitachi heb ik wel voldoende inzicht in de materie. Ik heb veel geleerd van het zelf bouwen van de Velleman buizenversterker maar wat zeker net zo belangrijk is: ik heb het “buizengeluid” er enorm door weten te waarderen. Een zekere warmte en een vloeiend geluid is iets dat ik in muziekweergave weet te waarderen. Vandaar dat ik blijf vasthouden aan het buizengeluid.

EDITORS' CHOICE