ARTIKEL

Electronica

GZ: (geniet al bij voorbaat) Ah! Daar kijken we naar uit! Gesproken over nieuwe producten: jullie hebben in het verleden draaitafelelementen, speakers en cassettedecks gemaakt. Zullen er misschien in de toekomst misschien nog verrassende producten worden geintroduceerd?

JD: Luidsprekers waren een interessante excercitie toen we nog een kleiner bedrijf waren. We hadden een enthousiaste technicus die zijn werk goed wilde doen. Tot mijn genoegen wonnen we ook vele awards voor onze luidsprekers, maar het zou nooit een groot gedeelte worden van de business. We moesten het dus laten gaan en ons concentreren op elektronica. Dat zal een indicatie geven ook voor de toekomst dat we niks geks zullen gaan doen buiten het veld van elektronica. Zelfs in het veld waarin we actief zijn is het al erg moeilijk.

GZ: zijn er speakers die jullie gebruiken bij de ontwikkeling van jullie producten?

JD: Ik denk dat we met trots kunnen zeggen dat we vrij zijn van bepaalde voorkeuren. In deze demoruimte hebben we reeds vele merken gehad en we hebben gewerkt met KEF, B&W, Monitor Audio en Audiovector, die we goed kennen en respecteren, en ook wel een paar andere, maar we proberen niet producten te maken die maar goed werken met 1 merk speakers. Dat is zelfs wel het laatste wat we zouden willen. We moeten dus iets neutraals maken, dat ook alle gebruikelijke speakers aan kan sturen. We zijn wel van plan om speakers te gaan leveren met de Solo Movie om een mooie ‘package’ aan te kunnen bieden.

GZ: er zijn producten die al wat langer op de markt zijn, zoals de A32 en P1. Maar andere producten, zoals de DiVa serie en de DVD-spelers worden sneller vervangen door nieuwe producten. Wat drijft Arcam tot het vervangen van een bepaald product?

JD: een goede reden (waar de meeste mensen niet aan zullen denken) is dat je bepaalde onderdelen niet meer kunt krijgen voor een bepaald product. Een ander punt is hoe de markt zich beweegt en in de audio/video is men gek op nieuwe ‘codecs’ en nieuwe ‘features’ en hoewel we ons niet teveel willen bezighouden met de laatste gadgets, zijn we er wel mee bezig hoe een product beter te kunnen laten klinken of gebruiken. Over de stereo-producten: ik vind ze zelf niet zo oud (5 jaar zal zo ongeveer het oudste zijn) en soms veranderen we ook kleine dingen aan producten zonder aankondiging. We zullen echter geen producten veranderen tenzij er een goede reden voor is. Dat is denk ik het antwoord.

GZ: worden nieuwe zaken in het topmodel geintroduceerd, of in het eerstkomende product?

JD: wij zijn hier pragmatisch in. Als de techniek en het ontwerp er klaar voor zijn en de onderdelen beschikbaar, zullen we deze gebruiken. Dat kan dan gebruikt worden in een hoger of juist lager geplaatst product. We zullen dus niet ontwikkelingen tegenhouden om deze te gebruiken in het vlaggeschip.

GZ: een laatste vraag met een wellicht politiek tintje: ziet u het effect van magazines op de verkoopcijfers van uw producten?

JD: het korte antwoord is: ja. En vrijwel alle publiciteit is goede publiciteit voor het verspreiden van merkbekendheid. Ook zien we dat de reviews waarschijnlijk de verkoopcijfers tegenwoordig minder beinvloeden dan in het verleden. Reviewers moeten artikelen schrijven die bladen verkopen en afhankelijk van het blad kunnen de eisen verschillen. Uiteraard moet er integriteit zijn en ik geloof dat de mensen waar we mee werken normaal gesproken een hoge integriteit hebben. We zullen ook niet proberen onze producten zo snel mogelijk voor review aan te bieden. Een voorbeeld is ons nieuwe topmodel DVD-speler, de DV139, die nog niet is aangeboden voor een review, hoewel deze al wordt verkocht. De belangrijkste reden is dat we al 2x zoveel modellen kunnen verkopen dan we kunnen maken en dat we het product liever zijn eigen reputatie laten opbouwen.

GZ: Arcam is erg actief op de Internet fora. Is dit iets dat goed is voor het bedrijf zowel als voor de gebruikers?

JD: tot op zeker hoogte denk ik dat het inderdaad goed is. Ik kan echter voorbeelden van bedrijven bedenken (ik zal geen namen noemen) waarbij het teveel een afleiding werd van het runnen van het bedrijf. Wij hebben er dus voor gekozen geen ‘chat-show’ te hosten op onze eigen site, maar met 1 of 2 externe fora te werken en bewust te antwoorden of niet te antwoorden. Zo gaan wij bijvoorbeeld niet in op vragen over welke luidsprekers te gebruiken, maar wel op technische problemen met de producten bijvoorbeeld. Niet alles zal gelijk worden opgelost, maar wij lezen het wel! Ik hou het dus liefst technisch en niet te subjectief. Veel van de vragen zijn namelijk gewoon bedoeld voor de dealers.

GZ: wat zijn jullie gedachten over HDMI 1.3?

JD: HMDI is een nachtmerrie voor iedereen in de industrie. Het zit in principe goed in elkaar, maar de beveiligingseisen zijn op zijn minst een uitdaging te noemen. Er zijn ook verschillende versies en het eerste dat ik iedereen duidelijk wil maken, is dat een bron met een lagere HDMI versie altijd goed zal werken naar een ontvanger met een hogere versie. HDMI 1.3 voegt voor de gebruiker alleen een grotere bitdiepte toe voor het beeld (niet bruikbaar met de huidige consumenten video-formaten) en de mogelijkheid lossless ongedecodeerde audio te transporteren. Zo zijn er nog wat kleine dingen. Maar voornamelijk is 1.3 puur nog de slagroom op de appeltaart en zal alles op de huidige formaten kunnen worden overgedragen door HDMI 1.0.

GZ: ik heb verder geen vragen meer. Is er nog iets dat u mee wilt geven aan onze HiFi.nl lezers?

JD: hmmm... Je overvalt me hiermee... Hahaha! Wat ik vooral zou willen zeggen is: geloof niet alles wat wordt geschreven op Internet als je denkt over upgraden of het kopen van nieuwe apparatuur. Praat met je dealer die alle apparatuur heeft of doe shoot-outs met je vrienden, waarbij je natuurlijk alle variabelen goed constant houdt.


EDITORS' CHOICE