Enthousiasme

Terwijl Jan binnenkomt met een verse kop koffie, besluit ik dat het de hoogste tijd is om over te stappen op vinyl; nog steeds het formaat dat ik prefereer boven digitale bronnen wanneer ik echt wil genieten van de muziek. En inmiddels twijfel ik er geen moment meer aan dat de Living Voice Avatar IBX-R2 met dat doel voor ogen ontworpen is. Janis Ian’s ‘Walking On Sacred Ground’ klinkt door de ruimte en de breekbaarheid van haar stem wordt mooi weergegeven, net als de microdynamiek waaraan deze lp Breaking Silence mede dankzij de fantastische opname zo rijk is.

Losheid, verfijning en gemak zijn de woorden die bij me op komen wanneer ik vervolgens de mooie Tacet lp met daarop ‘Eine Kleine Nachtmusik’ van Wolfgang Amadeus Mozart draai. De uitvoering van het Pools kamerorkest onder leiding van Wojciech Rajski is voor de Mozart purist misschien niet de best denkbare die er op de markt verkrijgbaar is, maar waar het mij om gaat is de prachtige opname waarvan de kwaliteiten door de Avatars uitstekend uitgelicht worden. Datzelfde geldt overigens voor Chris Jones’ ‘No Sanctuary Here’. Onmiddellijk klinkt het wat koele karakter door wat zo kenmerkend is voor de opnames van Stockfisch eigenaar en opnameleider Günter Pauler. Puntige snaren, pure snelheid en wederom dat mooie laag. Ook het aanstekelijk enthousiast gebrachte ‘Old Dan Tucker’ dat te vinden is op de lp We Shall Overcome van Bruce Springsteen komt in al zijn uitbundigheid uit de luidsprekers rollen. Duke Ellington en Johnny Hodges eisen de aandacht op met ‘Stompy Jones’ van de lp Side By Side en wederom is er het gevoel volledig in de muziek getrokken te worden. Te horen is dat dit qua geluidskwaliteit niet de meest sterke Ellington schijf is maar het enthousiasme en onvervalste plezier in het spelen, de dynamiek en het heerlijke ritme zorgen andermaal voor luisterplezier.

De laatste twee meegebracht lp’s komen in zicht maar om een beeld te krijgen van de prestaties van dit speakerpaar hoef ik ze eigenlijk niet meer te draaien. Dat ik het desondanks toch doe heeft alles te maken met het plezier en het scala aan gevoelens dat ik tijdens deze luistersessie beleef door de muziek. En is dat niet het grootste compliment wat je een speaker maken kunt? John Lee Hooker en Bonnie Raitt verwoorden dat gevoel perfect in hun versie van ‘I’m In The Mood’ die afkomstig is van Hooker’s lp The Healer die ik als één na laatste lp draai. De zwarte schijf die de afsluiting vormt van een geslaagde middag is in dit geval een witte; Diana Krall’s meeste recente in wit vinyl gesneden schijf ‘From This Moment On’. Een vingerwijzing naar de concurrentie dat vanaf dit moment er een speakermerk op de markt is waar terdege rekening mee gehouden dient te worden.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Aan Bjorn en Garmt zal het niet liggen. Bij hen thuis in respectievelijk Den Haag en Almere bent u – totdat het officiële pand in gebruik genomen kan worden - van harte welkom om de diverse typen te beluisteren. Aan Audio Excellence en Hifistudio ‘It Harkstee’ zal het evenmin liggen. Ook met deze beide dealers kunt u een afspraak maken voor een luistersessie. Mijn advies is om dat zeker een keer te doen. Ik garandeer u dat u ervan zult genieten.

www.beterbeeldengeluid.nl
www.livingvoice.nl

 

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »