Introductie Living Voice

Over het algemeen ben ik niet zo happig op het verslaan van productpresentaties. Pas wanneer er aan een aantal voorwaarden voldaan is, ben ik bereid - en soms zelfs enthousiast - om af te reizen naar de plek waar een nieuw product onder de aandacht gebracht gaat worden. Dat het ditmaal meer is dan slechts instemmen met een verzoek om een nieuwe speaker te gaan beluisteren en vervolgens te beschrijven voor HiFi.nl heeft bijvoorbeeld te maken met de winkel waar het gebeuren plaats gaat vinden.

Audio Excellence is onder andere een specialist pur sang wanneer het aankomt op het samenstellen van een mooie stereo-installatie en wanneer zij dealer worden van een nieuw luidsprekermerk dan zegt dit iets over de kwaliteit van het desbetreffende merk. Mijn nieuwsgierigheid is dan ook gewekt en het beginnend enthousiasme wordt alleen maar groter wanneer ik hoor wie de importeur is van de weergever waar het hier om gaat. ´Beter Beeld En Geluid´ is niet zomaar een loze, door een reclameman verzonnen kreet, maar een omschrijving van zowel de kwaliteit van de gevoerde producten als van het onderliggende vakmanschap van de beide stuwende krachten - te weten Bjorn Mateijsen en Garmt van der Zel - achter dit nog jonge dynamische bedrijf dat in korte tijd een uitstekende naam op heeft weten te bouwen op het terrein van zowel stereo als home cinema weergave. Reden om, ter afsluiting van de week waarin Audio Excellence in samenwerking met Bjorn voor de uitgebreide klantenkring en andere uit de wijde omtrek toegestroomde belangstellenden dagelijks demo´s verzorgde, met gezwinde spoed af te reizen naar Zevenbergen.

Bij aankomst word ik hartelijk ontvangen door Bjorn en door Jan Verlegh van Audio Excellence. Jan zorgt voor koffie en al snel zijn we in een geanimeerd gesprek gewikkeld, waarbij de meest uiteenlopende audio-gerelateerde onderwerpen de revue passeren. Ondertussen hoor ik uit de luisterruimte de stem van Shirley Horn klinken. Jan vertelt dat gedurende de luisterweek is gedraaid met Sugden Masterclass versterking maar dat dit, in verband met een komende demo voor een klant, inmiddels vervangen is door een Audio Research LS17 voorversterker en een Graaff GM 20 eindversterker. Bjorn voegt er aan toe dat de luidsprekers die ik nu hoor van het type Living Voice Avatar IBX-R2 zijn. De klank is dermate verleidelijk, dat ik bij de eerste gelegenheid die zich tijdens het gesprek voordoet, mijn meegebrachte stapeltje cd´s en lp´s oppak en de luisterruimte betreed. De speakers zijn fraai afgewerkt en in deze standaard uitvoering bekleed met walnootfineer. De consumentenprijs bedraagt 6499 euro per paar. Op de prijslijst zie ik dat er meerdere fineersoorten verkrijgbaar zijn, waarvan sommigen tegen meerprijs. Aan de achterkant biwire aansluitingen van goede kwaliteit die middels Nordost Frey bekabeling verbonden zijn met de voorversterker. Rondkijkend zie ik aan de zijkant de digitale bron in de vorm van een Audio Research CD7 cd-speler en de Linn LP 12 draaitafel met Ekos arm en Lyra Argo i element die in combinatie met de Linn Linto phono voorversterker de voorwaarden voor LP weergave op hoog niveau creëert. Een blik achter de diverse componenten leert dat interlinks en powercords afkomstig zijn van Nirvana en Nordost; de Valhalla.

Voordat ik zelf mijn eerste cd onder de magnetische puck van de cd bovenlader plaats, kijk ik nog even snel de productinformatie door. Het Living Voice leveringspakket van Beter Beeld & Geluid begint met het instapmodel, de Auditorium, die een setprijs van 3399 euro op moet brengen. Net als voor de duurdere modellen geldt dat het frequentiebereik loopt van 35 Hz tot 22.5 kHz. Voor de 104 cm hoge, 22 cm brede en 28 cm diepe behuizing van de basreflex speaker is een spaanplaat van extreem hoge dichtheid gebruikt en het model heeft een hoge gevoeligheid van 94 dB en een nominale impedantie van 6 Ohm. De enigszins uit het midden staande ScanSpeak tweeter is geplaatst in een d´Appolito opstelling. Uiterlijk is hij niet te onderscheiden van het daarop volgende model, de Avatar, waarvan de goedkoopste versie 4999 euro per paar op de teller zet. Bij nauwkeurige observatie blijkt echter dat er een betere tweeter van ScanSpeak gebruikt is; de D950000. Andere interne opwaarderingen zijn o.a. de Hovland Musicaps condensatoren. Verder weegt deze speaker geen 17, maar 19 kilo. Dat gewicht loopt op tot 20 kilo voor de Avatar OBX-R2, die beschikt over de ScanSpeak D990000 tweeter, beter bekend als de Revelator en een geoptimaliseerd extern filter heeft. Prijzen starten hier bij 6999 euro per paar. De door mij te beluisteren Avatar IBX-R2 kent dezelfde opbouw als de OBX-R2 met dit verschil dat het externe filter van de OBX-R2 nu geïntegreerd is in de kast, waarmee de luidspreker meteen weer wat zwaarder is. Top of the line ten slotte is de Avatar OBX-RW met paarprijzen die starten bij 10.999 euro.

EDITORS' CHOICE