ARTIKEL

Geluidsfreak

“Ik ben best wel een geluidsfreak. Vooral als het mijn eigen sax aangaat. Eerst komt het geluid, dan de timing, dan pas de virtuositeit. Ik weet precies wat mooi geluid is. Een warm geluid dat zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid ligt. Maar het is heel moeilijk om dat geluid zo maar tevoorschijn te toveren. Om natuurlijke warmte in de muziek te krijgen kan het helpen om wat hout in de buurt te hebben, het geluid weerkaatst en komt dan mooier terug is mijn mening. Als ik inspeel in een studio zorg ik altijd zo veel mogelijk weg te blijven van glas en beton, dat klinkt afschuwelijk. Ik neem tegenwoordig altijd een houten schotje mee, een stuk zachtboord, als ik ga spelen. Kan ik tegen aanspelen. Toen wij verhuisden van een houten naar een stenen huis hoorde ik dat verschil meteen. In dat houten huis klonk muziek veel mooier.”


Klinisch

“Wat tegenwoordig als mooi geluid geldt is vaak veel te koud en klinisch gemixt met een belachelijke nadruk op hoge frequenties. Dat sist zo lekker en dan denken mensen dat ze een hele goede geluidsinstallatie hebben gekocht voor 10.000 euro. Je wordt door verkopers soms de verkeerde richting ingeduwd. Vaak hebben ze er helemaal geen verstand van. Ze prijzen soms hoge frequenties aan, terwijl je die juist niet moet horen vind ik. Wij kwamen vroeger vaak bij de Raf in de Rijnstraat in Amsterdam. Een hele goeie winkel, maar wat je daar af en toe voor een onzin hoorde...”


iTunes

“Nieuwe muziekstromingen volg ik op de voet. Dat moet, vind ik, want alle goeie oude muziek was ooit nieuwe muziek. Ik heb vannacht nog via iTunes Amy Winehouse gekocht. Aparte zangeres. Mooie teksten, mooie stem. Ook heb ik net een nieuwe hiphop-act ontdekt, Gumdrop ofzo. Relaxt en met een sterke muzikale kant. iTunes is mijn manier om muziek te luisteren. Maar ik kan niet wachten op het moment dat iTunes zijn geluidskwaliteit gaat verbeteren. Je kan echt niet meer meten of iets goed klinkt of niet. Op iTunes hoor je niet de muziek zoals de artiest hem bedoeld heeft.”


‘Geluidsecht’

Candy Dulfer“Internet en luisteren via de computer heeft ook grote gevolgen voor mijn muziek. Niet alleen voor de verkoop, maar ook voor de kwaliteit. Als je bezig bent met goede opnames, besef je je tegelijkertijd ook dat veel mensen die kwaliteit niet mee zullen krijgen omdat ze de muziek downloaden of op de computer beluisteren. Ik pleit er dan ook voor dat er ‘geluidsechte’ vormen moeten komen op internet. Maar voorlopig is iTunes nog steeds te prefereren boven die belachelijke, onhandige, rottige, krasgevoelige, veel te duur verkochte cd’s. Nederlandse uitvinding, kun je wel merken.”

EDITORS' CHOICE