ARTIKEL

Elektrische storing

Wie het verhaal achter Venice op zijn gemak wil bekijken, kan daarvoor prima terecht op hun site www.venicecentral.com. Misschien wel het meest opvallende detail is de – laten we zeggen - nogal ongebruikelijke samenstelling van de band. Buiten de Nederlandse toetsenist Nick Bult en bassist Mark Harris en drummer Jamie Wollam wordt het hart van Venice in dit project als altijd gevormd door vier Lennons.


Presentatie van de albumcover van "Amsterdam"

De Lennon familie lijkt te bewijzen dat de elektriciteit in Californië vaker en langer uitvalt dan waar ook ter wereld. Met een ware geboortegolf als gevolg. Kipp en Pat Lennon zijn broers en hebben nog elf broers en zussen. Vier oudere zussen waren ooit befaamd als The Lennon Sisters. Hun neven Mark en Michael Lennon hebben op hun beurt dertien broers en zussen.
Verjaarsfeestjes worden zodoende waarschijnlijk per touringcar afgewikkeld. Dat is voor een deel overigens ook de basis voor hun soms behoorlijk gevoelige teksten, want zoals Kipp zelf aangeeft: ,,Als je zo’n grote familie hebt, moet je vaak van iemand afscheid nemen.”
Luister maar eens naar ‘Family tree’ en de boodschap wordt duidelijk. Opmerkelijk gevolg is overigens dat teksten van Venice – vooral die van ‘Family tree’ nogal eens bij uitvaarten en herdenkingen worden gebruikt. Soms zelfs in lokaal dialect vertaald, zoals bij de vuurwerkramp in Enschede bijvoorbeeld. Michael: ,,Je wordt er stil van als fans met zo’n verhaal en foto’s bij je in de kleedkamer komen. Soms staan ze in tranen bij je. Dat je werk op zoveel voor mensen kan betekenen, terwijl je zelf aan de andere kant van de wereld zit, daar worden we wel eens stil van. Omgekeerd werkt het ook, trouwens. Ik weet nog dat we in Carré optraden, vlak na het overlijden van onze moeder en tante. We konden dat nummer eigenlijk niet zingen, maar dat hoefde ook helemaal niet. De zaal deed dat voor ons. Een bijzonder moment.”


Zelfde straat

Verklaart dat waarom de Lennons het al zo lang met elkaar uithouden? Uiteindelijk zijn de meeste mensen al gestresst als ze drie weken met familie op vakantie zijn geweest? Kipp: ,,En dan wonen Michael en ik nog in dezelfde straat ook! We zijn met zoveel Lennons dat je alleen kunt opgroeien door met elkaar op te trekken. Dat neemt niet weg dat er vier verschillende Lennons op het podium staan. Zie het maar als een kleine democratie om dat allemaal zonder al teveel mot te laten verlopen. Wij met zijn tweetjes hebben vaak aan één blik naar elkaar genoeg.”

Is ‘Amsterdam’ een soepel achtergrond muziekje? Dacht het niet. Je moet er feitelijk echt even voor gaan zitten. Liefst met een beetje aardige HiFi installatie. En zo hoort dat ook.

EDITORS' CHOICE