ARTIKEL

Interview met Venice

‘Amsterdam’. De naam van de deze week te lanceren nieuwe Venice plaat – we gebruiken die term niet per ongeluk – geeft overduidelijk een knipoog naar de Beach Boys. En dan hebben we het natuurlijk over ‘Holland’ (wat ons betreft vijf sterren, 1973).

Eén klein verschilletje is er wel: de goed gevulde surfboys verhuisden voor acht maanden naar ons land, terwijl Venice alles binnen een goeie week op de gevoelige hardddisk heeft gezet. Om daarna spoorslags economy class terug te vliegen naar zonnig Californië. De Hollandse mentaliteit, zou je bijna zeggen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.
Het resultaat is er niet minder om. Een schitterend stemmige plaat, waarbij merkbaar veel aandacht is besteed aan de geluidskwaliteit. Alleen daarom zou de audiofiel hem al in het rek moeten hebben. In de knusse Singelkerk in Amsterdam komen de bijna ouderwets ambachtelijk gespeelde en opgenomen tracks van het album tot leven alsof het live voor je neus wordt gespeeld. Alle reden om het ook in een gelimiteerde oplage in vinyl te laten verschijnen, verklapte Michael Lennon ons tijdens een exclusief interview.

David Crosby zei ooit dat hij Venice de beste vocale groep van Amerika vond. Zijn favoriete band. Een steuntje in de rug van zijn maatjes, zonder twijfel, maar hij zal er ook iets van gemeend hebben. Dat onderstreepte hij door een jaartje of zes geleden met een adembenemend fraaie Guinnevere (hou dat even vast, trouwens) mee te werken aan de 2 Meter Sessie van Jan Douwe Kroeske. Die Venice in ons land in één klap wereldberoemd maakte. Ook Jackson Browne laat zich niet onbetuigd als het over Californische band gaat. Het is ook bij hem een van zijn favoriete bands, zo noteren we. En ook hij is om opnames te horen.
Hoe dan ook, het tweemetergebeuren leverde ze in 2005 een Edison op. En een gigantische schare Nederlandse fans. Wanneer we op hun site www.venicecentral.com rondkijken, staan daar na de lancering van hun nieuwe album welgeteld drié tour data in de States op het programma en – je raakt de tel bijna kwijt – dik dertig in Holland. Vanaf 12 oktober tot pakweg Sinterklaasdag. Dat zijn geen halve maatregelen, mag je rustig stellen.


Kipp (links) en Michael Lennon

Je vraagt je af hoe dat zit, want uiteindelijk leest de CV van de Amerikanen als een who’s who van de muziekwereld. Naast de al genoemde vermaarde vrienden hebben ze opgetreden met of bij opnamen meegedaan van onder andere Bruce Springsteen, Don Henley, Elton John, Phil Collins, Sting, Melissa Etheridge, Cher, Ozzy Osbourne, Stevie Nicks, Chris Isaak, the Doobie Brothers, Styx, Brian Wilson, the Beach Boys, Dolly Parton en Linda Rondstadt. Dan is het tamelijk opvallend dat het nieuwe album in een houten kerkje in Amsterdam wordt opgenomen, met een perspresentatie in Paradiso en een Hollandse Tour die klinkt als een klok. Niet veel Nederlandse popgroepen doen het ze na.


2 Meter

Michael Lennon lacht. ,,Oké, oké, boodschap begrepen. Die vraag komt steevast terug in interviews en dat is ook wel logisch. Waarom Nederland? Simpel, het is ons gewoon overkomen. In de States hebben ze echt óók wel eens van ons gehoord, maar het land is zo groot dat het veel moeilijker is om je weg te zoeken. De 2 Meter Sessie met Jan Douwe was cruciaal. We hadden geen idee dat 40 minuten televisie zoveel kon veranderen. Er gingen in een klap duizenden cd’s over de toonbank. En pakken DVD’s. Daarna hebben we de moeite genomen om dat levend te houden. We zijn regelmatig naar Nederland gekomen. En in een klein land kun je veel gemakkelijker je plan trekken natuurlijk. Dat helpt.”
,,Nu we dit nieuwe album met Universal doen, kan dat wel eens een volgende stap betekenen. Internationaal, zal ik maar zeggen. Ook al weet je nooit hoe dat loopt, want een platenmaatschappij heeft in elk gebied weer zijn eigen baasje. Maar het ziet er veelbelovend uit. ‘Amsterdam’ is echt mooi geworden.”

Diezelfde 2 Meter Sessie blijkt trouwens de inspiratie voor het nogal ongebruikelijke akoestische ‘Amsterdam’ project. Kipp Lennon. ,,Het was technisch niet allemaal even goed, maar had een geweldige energie die de songs heel anders maakte. We zijn een echte live band en kennelijk komt dat over als die sfeer op de plaat wordt gevangen. Zo kwam Harry van Dalen in beeld om de opnames te doen. En die stelde voor om dat in het Singelkerkje te doen.”


EDITORS' CHOICE