ARTIKEL

Mac2Go

Rob van Ginneken | 16 november 2005

Zoals altijd is er ook een stroming die de materie op wel heel doortastende wijze aanpakt. We keren terug bij Apple, waar ze met de Mac Mini computer een dermate compact systeem in huis hebben dat het er bijna om sméékt om als multimediasysteem in een auto geschroefd te worden. Onder een stoel of desnoods in een dashboardkastje. Het kubusje is slechts 16 bij 16 centimeter groot en 5 centimeter dik.

iPod in de auto (c) Xingo
Mac2Go

Het lijkt vergezocht om een computer in je auto te bouwen, maar in eendrachtige samenwerking hebben Apple expert Mexpert en autobedrijf Autoforum Borger de puzzel op intrigerende wijze werkelijkheid gemaakt. Martijn Aslander, de man achter dit Mac2Go project, omschrijft de mogelijkheden als ,,Vrijwel onbeperkt.”
,,Zo gauw hij eenmaal in de auto zit, is het verder een kwestie van software veelal.”

iPod in de auto (c) Xingo
Mac2Go met beeldschermen in de voorstoelen

Zo weet de Mac Mini weg met meer dan 15.000 muziekbestanden, herkent hij bluetooth en vormt bijvoorbeeld een ideale basis voor een navigatiesysteem in de auto. Je kunt het in feite zo gek niet verzinnen of er zijn mogelijkheden voor. Internet en e-mailen via WiFi of mobiele telefoon, je hele adressenbestand meenemen, tekstjes maken en zelfs videobeeld van een hele rit opslaan. Voor die laatste toepassing bestaat een speciaal cameraatje.
Multimedia? Een DVD speler en cd brander zitten er standaard in. Een DVD brander kan ook. Met andere woorden: werken met geluid en beeld is de Mac Mini op het lijf geschreven. En hij ript schijfjes alsof hij nooit anders heeft gedaan. De bediening? Martijn Aslander meldt dat zijn systeem nu nog een draadloos toetsenbordje gebruikt, maar aan stuurbediening wordt gewerkt.

,,Echt mooi is het nieuwe Apple bedieningsprogramma Tiger, waarmee je op het beeldscherm een tweede dashboard creëert.” Zo’n beeldscherm maakt immers ook een vast onderdeel uit van multimediasystemen in de auto.
Highend? Het hangt er maar vanaf waar de iPod of Mac Mini zijn signaal aan aflevert. En in welke kwaliteit het op de schijf opgeslagen staat. Maar een ding is zeker: als basis biedt het ideale mogelijkheden.


EDITORS' CHOICE