ARTIKEL

Bluetooth?

Rob van Ginneken | 16 november 2005

Maar waarom, zo is de voor de hand liggende vraag, lossen we dat probleem van de koppeling tussen iPod en radio niet simpelweg op met bluetooth? We kennen het van de draadloos werkende headsetjes en menig automodel krijgt het vandaag de dag ook al zo’n chipje in zijn radio mee om op die wijze een doeltreffend handsfree telefoonsysteem te creëren.
De auto herkent een mobieltje waar zo’n bluetooth chip in zit meteen bij het instappen en laat de gesprekken indien gewenst via de geluidsinstallatie lopen. Wederom: met bediening op het stuurwiel veelal. En soms ook ‘kiezen’ met gesproken commando’s.

iPod in de auto (c) Xingo
iPod Smart

Maar goed, we dwalen af. Waar het om gaat, is dat je diezelfde bluetooth koppeling zou kunnen gebruiken om speler en radio aan elkaar te koppelen. In theorie kan dat nu dus al, zeker als je weet dat menig mobieltje ook een MP3 geheugen heeft, maar in de praktijk blijft het toch heus doodstil in de auto wanneer je dat huwelijk tussen handy en radio tot stand probeert te brengen. Bij Samsung weet men waar de schoen wringt: ,,De radio moet het zogenaamde AV-protocol ondersteunen. Onze D600 en de nieuwe E760 beheersen dat trucje al. Het wachten is op automerken en radiomerken die daar op inspringen.”
Pioneer is – de naam zegt het al - een pionier met dergelijke geïntegreerde bluetooth techniek in de autoradio, maar ook zij melden desgevraagd dat er nog een speciaal stukje software nodig is om de apparaten te koppelen. ,,Een protocol (voor de kenners: A2DP) dat pas deze zomer door het consortium achter bluetooth is vrijgegeven.”
Wordt vervolgd, zeg je dan meestal. Maar in dit geval is dat al door de feiten achterhaald. We keren daarom nog even virtueel terug naar de Tokyo Motor Show, want daar ontdekten we op de Clarion stand een radio met daarnaast een iPod met daarop een bluetooth zendertje. Andere merken zullen razendsnel volgen.
 

VW met USB

In dat licht bezien, is het aardig te weten dat de automerken inmiddels al weer een stap verder zijn met een alternatieve aanpak. Zo lanceert VW eind dit jaar zijn eerste auto’s met een USB aansluiting tussen de stoelen.

iPod in de auto (c) Xingo
VW met USB aansluiting tussen de voorstoelen

Gruwelijk handig natuurlijk, want het opent de mogelijkheid om je iPod Shuffle of andere spelers direct aan het systeem van de auto te koppelen. De geluidsinstallatie herkent die dan meteen als ‘wisselaar’ en alles laat zich op het bedieningspaneel van de radio en de bijbehorende toetsen op het stuurwiel bedienen. De primeur is voor een paar tamelijk exotische modellen (zoals de razendsnelle Golf R32 met V6 motor), maar in de loop van volgend jaar volgen meer alledaagse automobielen van het Duitse merk.

iPod in de auto (c) Xingo
Netjes weggewerkt in de armsteun


EDITORS' CHOICE