ARTIKEL

Audi en Mercedes

Rob van Ginneken | 10 november 2005

Dat geldt net zo voor Mercedes, waar het compleet nieuwe vlaggenschip S-klasse standaard wordt afgeleverd met een systeem dat in samenwerking met harman/kardon is ontwikkeld. Veel completer kan het niet: surround, DVD-video en zelfs de mogelijkheid om DVD-audio schijfjes af te spelen.
,,Eindelijk hebben de mensen in de ontwikkelingsafdeling van Mercedes niet alleen naar ons geluisterd, maar kennelijk ook begrépen wat we bedoelen,” verzucht een harman/kardon technicus wanneer we hem in de ontwikkelingsafdeling spreken tijdens de onthulling van de S-klasse.

MoFi breekt door (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c)

Ook leuk om uit zijn mond te horen: ,,In de komende E-klasse en ander nieuwe Mercedessen gaat het totaalconcept nóg een stap verder. En kijk niet op als daar een nieuwe generatie digitale versterkers bij wordt toegepast.”

Het kan nog exotischer allemaal. Bij Audi staat voor de luttele som van 10.460 euro het Audi Advanced Audio System in de boeken. Leverbaar op de chique A8 en voorzien van de handtekening van B&O. Bijzonder, om het maar eens heel voorzichtig uit te drukken. Schakel het systeem in en uit het dashboard schuiven speciale hoge tonen ‘akoestische lenzen’ omhoog. Het doet denken aan de ook al enorme futuristische Beolab 5. Alles bij elkaar zijn er zelfs veertien luidprekers aan boord, met digitale versterkers en 1.000 Watt vermogen. Nog zo’n opvallend detail: net als het koetswerk van deze auto is bij de luidsprekers en afdekplaten veel aluminium gebruikt. Goed zichtbaar aan de afwerking van de deuren.

MoFi breekt door (c) Xingo
Audi A8 met Beolab 5 luidsprekers

Baas boven baas. Je hebt het altijd. In dit geval is dat zonder enige twijfel de Bugatti Veyron 16.4. Voor pakweg anderhalf miljoen euro heb je de meest exclusieve rijdende luisterruimte die er maar bestaat. Met een audioinstallatie van de Berlijnse grootmeester Burmester. Noblesse oblige. Als gezegd zal Dieter Burmester ons daar binnenkort alles over vertellen, zo gauw de 1001 pk sterke bolide officieel is onthuld.

MoFi breekt door (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo
Bugatti Veyron 16.4

 

Aanvullende informatie
Marklevinsonlexus.com
Burmester.de
bugatti-cars.de/bugatti
euroncap.com (Europese crashtesten)
bluetooth.com
lexus.nl
opel.de
dabtuners.nl
daimlerchrysler.com
mercedes.com
dynaudio.com
volvocars.com
harmankardon.com
bang-olufsen.com
audi.de
volkswagen.de


EDITORS' CHOICE