ARTIKEL

Multimedia in de huiskamer

Albert Jan van Weij | 22 september 2005

Het sleutelwoord voor entertainment in huis is integratie van computer, communicatie, tv en audio, liefst over meerdere kamers. Het Philips Showline Media Center MCP9350i is een platform dat de computer(s) in huis draadloos verbindt met tv, surround- en hifiset. Via deze geïntegreerde systeem heb je toegang tot de mediabestanden die op verschillende plekken in huis zijn te vinden. Je zou van de jpg-bestanden van de PC op zolder een mooie diaserie kunnen samenstellen en die op tv afspelen in de huiskamer, vergezeld van een muziekje uit de mp3-collectie van weer een andere computer. Voor dergelijke multimedia-toepassingen maakt Philips gebruik van technologie van Intel en Microsoft.

IFA 2005 (c) Xingo (c) Xingo

Een ander mooi voorbeeld van integratie is Blucom van Astra. Met honderden vrij te ontvangen digitale tv- en radiozenders en een keur aan betaalde (thema) zenders is dit verreweg de grootste aanbieder van satelliet-tv die op West Europa is gericht. Met Blucom kun je tegelijk met het tv-programma aanvullende informatie op je mobiele telefoon ontvangen en snel reageren via SMS. Die aanvullende informatie wordt via bluetooth door de satelliet setop-box doorgestuurd naar de telefoon, waarop een Blucom-browser is geïnstalleerd. Deze vorm van interactie kan worden gebruikt voor televoting, deelname aan een quiz, teleshopping, of het – betaald – downloaden van ringtones.


Wat er verder voorbij kwam


KEF presenteerde het Instant Theatre (KIT) 100, een compact systeem dat met twee fraai vormgegeven luidsprekers een complete surround sound te voorschijn tovert.

KEF KIT

Bij de luidsprekerset hoort een subwoofer waarin behalve de luidspreker voor het laag alle eindversterkers zijn ingebouwd. De intelligentie van KIT 100 bestaat uit een kastje dat plaats biedt aan een dvd/cd-speler voor alle gangbare formaten inclusief MP3, een AC3/DTS-decoder en een RDS-tuner. Grote voordeel van deze set is dat die echt plug-and-play is. Een paar kabeltjes aansluiten en genieten maar.

IFA 2005 (c) Xingo (c) Xingo

Wel eens geprobeerd een spelletje op een mobieltje te spelen? Lukt niet, de knopjes zijn veel te klein voor een volwassen vent. Hoewel ze daar zelf kleine handjes hebben, was een fabrikant in China zo slim om daar iets op te bedenken. Een kek soort afstandsbediening voor je mobiele telefoon – uitgevoerd in leuke kleurtjes – om zonder kramp in je duimen een spelletje te spelen.

IFA 2005 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (

Nakamichi kennen we natuurlijk van lang geleden toen ze cassettedecks van uitstekende kwaliteit maakten. We vinden dit merk nu terug bij de Grande Group, gevestigd in Singapore en Hong Kong, dat zich ook heeft ontfermd over andere bekende namen, zoals Akai en Sansui. Ze pakken de zaken bij Grande voortvarend aan. De commerciële activiteiten rond Nakamichi worden sinds kort door de Nederlandse manager Arie van den Broek geleid. Opvallend is het brede productaanbod met de nadruk op home theatre. Fraai van ontwerp is de SoundSpace 12 Mk II. De op zijn minst opmerkelijk te noemen cd-wisselaar heeft drie loopwerken, waarvan er één ook dvd`s afspeelt en MP3 en JPEG weergeeft. De net als de subwoofer uit het zicht te plaatsen A/V tuner/processor stuurt draadloos (2.4 GHz RF) de bijbehorende actieve 5.1-luidsprekerset aan. Nakamichi levert car audio, plasmaschermen tot maar liefst 63 inch en een juweeltje van een draagbare dvd-speler met 7-inch scherm.

`Ik hou van kleur` zou Frank Govers enthousiast hebben uitgeroepen bij het zien van deze 15 centimer hoge luidsprekers van Audio Pro. Een leuke collectie kleine satellietspeakers luisterend naar de naam Allroom. Ideaal voor het aanbrengen van opvallende kleuraccenten in de thuisbios. Het betreft hier tweeweg basreflex speakers die het spectrum van 100 – 22.000 Hz voor hun rekening nemen. Er is ook een bijpassende Allroom subwoofer.

IFA 2005 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo

Wij kenden het merk alleen van de stofzuigers, maar Holland Electro (afgekort HE) brengt een opvallende reeks producten op het raakvlak van AV en design. Hiervoor werkt het bedrijf sinds kort samen met topontwerper Marcel Wanders. Hij is wereldberoemd door zijn opvallende meubelontwerpen voor onder meer Droog Design, B&B Italia, Cappellini en Moooi. Kenmerkend voor de reeks producten die hij voor HE van zijn tekentafel liet rollen, zijn de strak gestyleerde basisvormen, de daarop aangebrachte detaillering en de opmerkelijke combinatie van functionaliteit. In de collectie Marcel Wanders van HE vinden we onder meer de Wave TV (een combinatie van magnetron met een in de deur ingebouwde LCD-tv), de draadloze speakerset Domino (te gebruiken met mp3-speler of laptop), en de Theatre set met opvallend mooi vormgegeven satellietluidsprekers.

IFA 2005 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (


EDITORS' CHOICE