ARTIKEL
3D en Blue Ray
Albert Jan van Weij |
22 september 2005
3-D voor platte programma`s
Om bijvoorbeeld aan de talpische programma`s op 10 nog enige dieptegang mee te geven, kan driedimensionale (3D) weergave van beelden een interessante optie zijn. Het bedrijf Newsight verzorgde op de IFA een live uitzending in 3D. De beelden worden op een platte beeldbuis weergegeven, maar het lijkt alsof ze recht de kamer in komen. We kennen dat verschijnsel natuurlijk al van de bioscoop en tv. Het grote verschil is dat je er nu geen brilletje met een rood en een groen glas voor hoeft op te zetten. De kleuren van het beeld zijn daardoor ook een stuk realistischer. De life-uitzending was een primeur, want tot nu toe was het alleen mogelijk door nabewerking het 3D-effect aan videobeelden mee te geven. Uiteraard sloeg Jay Bingle, de CEO van Newsight, zijn historische piketpaaltje. Volgens hem markeerde dit eenzelfde revolutie als de overgang van zwart-wit naar kleuren-tv. Hoe het ook zij: het is aardig om te zien, maar je hebt er wel speciale apparatuur voor nodig. De toepassingen voor 3D-tv zien we vooralsnog terug in de meer professionele hoek, zoals voor productpresentaties, medische toepassingen, ontwerpsystemen, en af en toe in spelautomaten in casino`s. Wel zijn Newsight en zijn partners van plan om tijdens de WK 2006 een live 3D-uizending van dit evenement te verzorgen, maar die is slechts op één niet nader bepaalde locatie te bekijken. Voor het maken van een dergelijke uitzending wordt het beeld opgenomen met een HD-stereocamera. Het beeld wordt real-time bewerkt door apparatuur van het bedrijf 3D-IP. Die hardware luistert naar de naam Black Betty. Een speciale chip genereert van de twee videostreams hetzelfde beeld, maar dan vanuit acht verschillende gezichtspunten gezien. Een gemodificeerd Grundig Tharus flatpanel laat ten slotte het beeld zien, dat dus uit acht stereo-views is samengesteld.
Volgende generatie DVD heet Blu-ray Disc (of toch HD-DVD)
Verschillende partijen zetten zich in voor de standaard die de opvolger van de huidige DVD moet vastleggen: meer capaciteit (om de drie keer zo hoge resolutie van HDTV op te slaan), een betere kopieerbeveiliging en een langere levensduur. Zoals het een echte nieuwe ontwikkeling betaamt, zijn er twee kampen die strijden om de hegemonie. Allereerst is er de HD-DVD, waarvan Toshiba, NEC en een aantal grote filmstudio`s in Hollywood (Time Warner, Universal en Paramount) de grote promotors zijn.
Vrijwel alle grote, 20th Century Fox, Columbia Tri-Star, MGM en Disney bevinden zich in het andere kamp, dat van de Blu-ray Disc. Naast het promotionele geweld van Blu-ray was er in Berlijn nauwelijks plaats voor HD-DVD. Sterker nog, vlak voor de opening van de IFA kondigde Toshiba een vertraging in de lancering van HD-DVD aan. Zou haar speler eerst nog dit jaar in Japan en de USA worden geïntroduceerd, nu wordt dat op z`n vroegst begin 2006. De kansen voor HD-DVD zijn overigens niet helemaal uit te vlakken. De standaard werd al vroeg door het DVD Forum omarmd en vraagt om minder investeringen van de producenten van DVD`s (en dus van Hollywood).
Maar goed, IFA is het feestje van de CE-sector en dus was het vooral Blu-ray wat de klok sloeg. Op de BD-disc komt een speciaal hardglas-laagje, waardoor die een stuk minder vatbaar voor krassen is. Op de stand van disc-producent TDK mochten we naar hartelust met een schuursponsje een BD-disc bewerken – geen krasje te zien. Don`t try this at home met je dvd`s of cd`s! Op diverse stands waren fraaie prototypes van BD-spelers te zien, zoals het hierbij getoonde model van Sony. Fabrikant Verbatim ontwikkelde een soortgelijke krasvaste laag voor de HD-DVD.