ARTIKEL

Film Top 10

Jan Luijsterburg | 26 mei 2005

Jan LuijsterburgNext of Kin
Atom Egoyan

Bovenaan twee regisseurs die grote indruk maakten met hun verfrissende eerste films, waarin ze op indringende wijze de desastreuse omgangsvormen van de moderne mens tonen. Lastig kiezen, dus maar de eerste, over jongen die via de videoopnamen bij zijn therapeur het leven van een andere familie binnenstapt, zich uitgevend voor de verloren zoon. Had ook Family Viewing, Speaking Parts of The Adjuster kunnen nemen.

 

 


Jan LuijsterburgThe unbelievable truth

Hal Hartley

Idem. Grondlegger van Amerikaanse kunstfilm is weer redelijk ondergronds tegenwoordig. Debuutfilm over een idealistische liefde tussen een door kernrampen geobsedeerd meisje en een moordenaar. Hartley`s en Egoyen`s films verdienen een betere distributie.


Jan LuijsterburgNaked

Mike Leigh

Grimmig Engels drama over hoe mensen met elkaar omspringen. Johnny is een intelligente jongen, maar weet zich steeds behoorlijk in de nesten te werken, wanhopig op zoek naar enige zin in zijn bestaan. Komt binnenkort op DVD uit.

 

Jan LuijsterburgThe river
Tsang Ming-Liang

Lange shots en veel stilte in het werk van deze chroniqueur van het stadsleven in Taipei. Laat veel te raden: werk aan de winkel voor de kijker. Over de betekenis van water bijvoorbeeld.

 

Luc van GaansMagnolia
Paul Thomas Anderson

Een dag uit het leven van een heleboel mensen: verhaallijnen die in elkaar grijpen en naast topentertainment een vernietigende blik op de Amerikaanse samenleving bieden. Erg virtuoos ook.

 

 

 

Jan LuijsterburgBeing John Malkovich
Spike Jonze

Duizelingwekkend en onnavolgbaar verhaal van Charlie Kaufman over een poppenspeler die bij toeval een weg vindt naar het brein van acteur John Malkovich. Over identiteit, eeuwig leven en nog veel meer. 

 

 

 

Jan LuijsterburgSunset Boulevard
Billy Wilder

Hollywood cynisme anno 1950, waarin de sterren van de stomme film herleven.

 

 

 

 
Jan LuijsterburgNo man`s land

Danis Tanovic

In een patstelling in het niemandsland tussen de frontlinies komen een Bosni√ęr en een Servi√ęr al bekvechtend vast te zitten. Een doodgewaande soldaat ligt plat op zijn rug op een landmijn. Hij moet doodstil blijven liggen, anders ontploft de mijn. Dat is toch een krachtig beeld, niet?Jan LuijsterburgDe grote stilte
Ingmar Bergman

Twee zussen en een zoontje in een vreemd land, vol existenti√ęle problemen.

 

 

 

 

 

Jan LuijsterburgUnderground
Emir Kusturica

De waanzin van de oorlog nogmaals, in ambitieuze burleske komedie vol rampen, die op geheel eigen wijze de situatie op de Balkan verklaart. Er tettert voortdurend een krankzinnig blaasorkestje mee, geweldig.


EDITORS' CHOICE