ARTIKEL

De top 10 van...Jan Luijsterburg.

Jan Luijsterburg | 26 mei 2005

Deze week de favoriete films en CD`s van onze software auteur Jan Luijsterburg.

Jan LuijsterburgRobert Wyatt
Rock Bottom

Een trip door het onderbewuste van iemand die net voor de rest van zijn leven in een rolstoel terecht gekomen is. Volslagen origineel meesterwerk, dat bij iedere beluistering weer acute extase veroorzaakt.

formaat: LP is grijs, dus de mooie heruitgave op CD

 

Jan LuijsterburgNick Drake
Fruit Tree 

Verzameld werk van jong overleden bard. Verstilde en betoverende liedjes, niet van deze wereld zo mooi. Drie albums: het barokke Five Leaves Left, Drake`s poging tot pop Bryter Layter en het duistere en spartaanse Pink Moon.

formaat: Lang niet meer te krijgen box met drie LP`s (maar er zijn prachtige heruitgaven op CD)

 

Jan LuijsterburgVan Morrison
Astral Weeks

Pastorale en vooral volkomen vrij vloeiende muziek die alle kanten op zwabbert in lange, bijzonder gearrangeerde stukken. Instrumenten gaan soms een geheel eigen weg. Dit heeft de Van toch nooit meer overtroffen.

formaat: CD

 

Jan LuijsterburgJoni Mitchell
Hejira

Joni is sowieso een favoriet, maar dit album uit 1976 is het allermooist. Na wat experimenteler albums sloeg dit organische meesterwerk in als een bom. Teksten die zich zwaar in het onderbewuste genesteld hebben, en prachtbijdragen van Jaco Pastorius en Wayne Shorter.

formaat: CD (LP is grijs)

 

Jan LuijsterburgThe Blue Nile
A walk across the rooftops

Unieke band uit Glasgow, die erg zuinig is met het uitbrengen van haar sfeerrijke liedjes: 4 albums in 22 jaar! De eerste blijft favoriet, uit pure nostalgie. Crooner Paul Buchanan doet alles smelten op late avonden. Met hun bekendste nummers Tinseltown in the Rain en Stay.

formaat: CD of LP met tikken

 

Jan LuijsterburgSteve Reich
Music for 18 musicians

Minimal meesterwerk, een uur lang onnavolgbare herhalende patroontjes op marimba`s en andere slaginstrumenten, woordloze zang. Hoe mathematisch en abstract ook, toch worden hier grote emoties opgeroepen door een tikje erbij of eraf.

formaat: CD

 

Jan LuijsterburgIgor Stravinsky
Le sacre du printemps

Pure energie. Zoals dit stuk knalt, daar kunnen de hardste drum `n` base terroristen nog een puntje aan zuigen. Was schijnbaar best schrikken in 1912. Uitdaging voor opnametechnici, maar ik kies toch voor de versie van de componist zelf, uit 1960.

formaat: Uit de grote Stravinski edition box met 22 CD`s, pronkstuk in de collectie.

 

Jan LuijsterburgMark Hollis
Mark Hollis

Soloalbum na Talk Talk. Was nog lastig kiezen tussen deze en Spirit of Eden van die band. Die is wat energieker, deze wat meer organisch gearrangeerd. Genre-overstijgend, meer klassiek dan pop of jazz, een volkomen origineel geluid dat blijft boeien.

formaat: CD

 

Jan LuijsterburgThis Heat
Deceit

Experimentele Engelse band van begin jaren 80, met een sound die ook al nergens mee te vergelijken valt. Soms abstracte geluiden, dan weer maniakaal ingewikkeld, superdynamisch drumwerk en ingehouden (bijna) liedjes. Was vooral live een belevenis. Hakt er diep in.

formaat: LP

 

Jan LuijsterburgHenryk Mikolaj Górecki
Symfonie nr. 3 

Als middelbare scholier, hongerig naar ervaringen, luisterde ik op zondagmiddag altijd naar het radioprogramma Musica Nova. Daar klonk dit werk van een sterk religieus ingestelde Poolse componist, dat later een hit werd. Het zijn drie diep ontroerende, verstilde volksliederen in een bad van extreem eenvoudige, hypnotiserende strijkerspatronen.

formaat: CD


EDITORS' CHOICE