ARTIKEL

Afsluiting

René van Es | 28 oktober 2004

Ook leerzaam is de uitleg die in de middag nog volgt over luidspreker motorsystemen (magneet, poolkern, spoel) en welke invloeden die hebben op het geluid. Zo past D-S-T in diverse units koperen ringen toe die het magnetisch veld een bepaalde kant op dwingen en zo de efficiency verhogen. Ook leuk om te horen is dat computers nog niet alles kunnen. D-S-T maakt gebruik van computersimulaties om units te ontwerpen. Als de parameters bijna vastliggen, gaat de ontwerper met de prototypes aan de slag en bepaalt zo welk ontwerp het beste is.

Zo is ook de vorm van de ringdome fase kegel ontstaan. Met de hand meer of minder materiaal aanbrengen. Waarom de spitse holle vorm het beste werkt weet men niet te verklaren, wel kunnen ze het laten horen. De top Scan-Speak ringdome tweeter heeft die spitse vorm standaard meegekregen. Tegen het einde van het bezoek zien we nog ontwikkelingen als een ringdome tweeter/midden toner. De ringdome is hier omgeven door een middentoon unit die ook de kenmerkende ringen op de conus heeft. Onbekend is nog of de unit ooit in productie zal komen en fotograferen is verboden.

Klik hier voor een vergrote afbeeldingDanish Sound Technology (c) Xingo (c) Xingo (c) Xi

Een warm en hartelijk afscheid van de gastheren en de gastvrouw maakt een eind aan het bezoek. De terugreis met de bus heeft een hoog schoolreisjes gehalte en de stemming is opperbest. Zelfs als we pas om drie uur ’s-nachts terug zijn in Oss waarna velen nog een stuk moeten reizen voordat ze hun bed zullen zien. Een heel leuke ervaring rijker.

Audio Components is te vinden op:

Ussenstraat 2a
5341PM Oss

Telefoon: 0412-62.66.10
Fax: 0412-63.30.17


EDITORS' CHOICE