ARTIKEL

Danish Sound Technology

René van Es | 28 oktober 2004
Wie weet heeft u zonder het te beseffen wel luidsprekers in huis met units die gemaakt zijn door Danish Sound Technology, het moederbedrijf van merken als Scan-Speak, Vifa, Peerless en Logic. D-S-T is één van de grootste leveranciers ter wereld van units en maakt er per jaar ongeveer 5 miljoen op een totale bedrijfsoppervlakte van 25.000 m2. De hoofdvestiging van D-S-T staat in Videbaek, Denemarken en daar mochten we een kijkje nemen. Samen met vertegenwoordigers van winkels als Speaker & Co, Speakerland en OLS en samen met Nederlandse luidsprekerfabrikanten als JK Acoustics, MC Systems, Hepta, DeVos, Stage Accompany en Impulse, die units afnemen van D-S-T importeur Audio Components uit Oss.

Klik hier voor een vergrote afbeeldingDanish Sound Technology (c) Xingo (c) Xingo (c) Xi

Een busreis van 10 uur brengt ons op de plaats van bestemming, een vrijwel uitgestorven Videbaek waar inwoners op maandagmorgen niet op straat lopen. Allemaal aan het werk bij D-S-T? De fabriek en de bijbehorende gebouwen liggen verscholen in een woonwijk. In de vestiging in Videbaek vinden twee bedrijfsonderdelen een plek, Vifa en Scan-Speak. De twee overige merken Peerless en Logic huizen elders. Peerless tot nu toe in het Deense Karlsunde, al zal van dat merk de productie binnenkort verhuizen naar Videbaek. Logic is het Chinese productiebedrijf van D-S-T. Ontwikkeling van units voor Vifa en Scan-Speak is uitsluitend geconcentreerd in Videbaek.

Danish Sound Technology (c) Xingo (c) Xingo (c) Xi 

Voordat we aan de rondleiding door de fabriek toekomen, volgt de gebruikelijke PowerPoint presentatie over D-S-T. Er blijken nogal wat merken te zijn die in grote hoeveelheden units afnemen. Soms onder eigen merknaam, soms met de Vifa of Scan-Speak sticker op de magneten. Denk voor Nederland maar aan Hepta, Xanadu, MC Systems, Master en Kharma. In het buitenland merken als Wilson Audio, Magnat, Mission, Spendor, Dali en vele anderen. Variërend van massa, goed tot super high end. Voor drie soorten toepassing: thuis, professioneel en in de auto.

Scan-Speak is het state-of-the-art merk van D-S-T. De onderneming is gestart in 1970 en richt zich op de high end markt. Heel beroemd zijn de Revelator tweeters en de ringradiators die steeds meer opgang vinden. Maar ook de woofers met carbon, kevlar of papier conus. Vifa, opgericht in 1933 als toeleverancier voor B&O, zit iets lager in de lijn en profiteert van de research die voor Scan-Speak wordt gedaan. Van Vifa zijn eenvoudiger ringradiator tweeters leverbaar met een veel lager prijskaartje. Maar er zijn ook genoeg units die niet ten grondslag liggen aan Scan-Speak en speciaal voor Vifa zijn ontworpen. Vifa is ook veel groter en heeft 10x maal zoveel productieruimte in Videbaek ten opzichte van Scan-Speak. Van beide merken kunnen OEM units betrokken worden waarbij het afnamevolume bepaalt in hoeverre D-S-T bereid is aanpassingen aan de standaard productie te doen. D-S-T is overigens ontwerper van units en bouwer of assembleur. Spoelen, magneten, korven en conussen betrekt D-S-T van toeleveranciers die op specificatie leveren.

Danish Sound Technology (c) Xingo (c) Xingo 

Voor heel kleine series en voor productontwikkeling heeft D-S-T wel een paar draaibanken en spoelwikkelmachines tot haar beschikking. Echter door gebruik te maken van toeleveranciers die binnen strikte specificaties leveren kan D-S-T zich puur richten op assemblage en ontwikkeling. Daarmee blijft de expertise in huis, is de kwaliteit gewaarborgd binnen de eigen onderneming (ISO 9001 certificaat) en worden kosten bespaard wat uiteindelijk leidt tot lagere verkoopprijzen.

Danish Sound Technology (c) Xingo (c) Xingo (c) Xi 

Ontwikkeling houdt niet op bij de units zelf, D-S-T helpt desgewenst luidsprekerfabrikanten met het tunen van kasten en filters. Een voorbeeld daarvan troffen we aan in een luisterruimte.

Danish Sound Technology (c) Xingo (c) Xingo (c) XiDanish Sound Technology (c) Xingo

De rondgang begint in een klein, goedgeïsoleerd testhok waar units belast worden, tot ze de geest geven. Een Dali woofer ligt aan flarden op de tafel. Iets verderop komen we bij de ruimtes waar de R&D afdeling kan putten uit een veelvoud aan units om testen mee te doen. Hier liggen ook units van testseries die de productie nooit gehaald hebben. En units van de concurrent ter vergelijk. Met vaardige vrouwenhanden worden spoelen gewikkeld en de speakers van een conus voorzien. Waarna die gemeten kunnen worden in de twee aanwezige dode kamers. Ruimtes waar de stilte op je valt en waarin je op een gegeven moment in je oren je eigen bloed hoort ruisen. Niet een ruimte om aangenaam in te vertoeven.

Danish Sound Technology (c) Xingo (c) Xingo (c) XiDanish Sound Technology (c) Xingo (c) Xingo (c) Xi

EDITORS' CHOICE