De cd in de lade

René van Es | 24 juni 2003

De cd in de lade

Kijken naar en beschrijven van een set is leuk, maar ernaar luisteren nog leuker. Harry kiest drie muziekstukken uit zijn collectie. De eerste is een Cantate Domino (orgel en koor), het tweede een stuk van Diana Krall (vrouwenstem met jazz combo) en tenslotte een Coryells cd (mannenstem met jazz). We beginnen met de Kimber bekabeling. Het Cantate Domino zet een breed beeld neer waarin direct opvalt hoe diep het stereobeeld is. De opbouw is niet alleen breed en diep maar gaat ook in de hoogte. De koorleden zie je opgebouwd in laagjes voor je. Waarbij het podium oploopt. De soliste voorop. Met ondersteuning van een orgel dat er niet om liegt. De kleine Audience 52 blijkt zeer wel in staat om het orgel met kracht weer te geven. Diana Krall is meer ritmisch. De bas wordt goed in de hand gehouden en mist elke neiging tot boemen. De stem van Krall is direct en dynamisch. De bas splitst zich op in twee delen. De snaar en de klankkast. Later zal blijken dat de vermeende transparantie integratie in de weg staat. Heel even bekruipt de gedachte dat de bas nu uit twee instrumenten bestaat. De bas zelf en een percussie instrument. Net als bij het Cantate Domino is er geen randje van scherpte waar te nemen en raak je makkelijk Ă©Ă©n met de muziek. Tijdens het luisteren naar Krall bedenk ik mij hoe ik thuis luister en kijk. Want Krall staat ook op dvd. Daar heb ik dus twee apparaten voor in huis. De keuze op dit moment voor een combi speler is helemaal niet gek. Ik ben net als iedereen een consument die meerdere media gebruikt en daar speelt Hobo goed op in.

De Coryells zijn mij tot nu toe onbekend. In de weergave onderscheid ik een goed fundament in het laag waarop de rest is geplaatst. Een mooie verdeling van bas, slagwerk, gitaar en percussie. De gitaar is redelijk snel en de bekkens zijn helder en doortekend. Als we de Tonic van Kimber vervangen door een Siltech kabel die aanzienlijk meer kost verandert er nogal wat. Het Cantate Domino laat veel meer de akoestiek horen van de opname ruimte. De stem van de soliste kaatst tegen de muren en een galm is veel beter hoorbaar en veel natuurlijker. Ook is de plaatsing van de soliste anders, meer naar achteren. Het orgel dat drukkend was met de Kimber kabel is lichter van klank maar gaat wel dieper. Het gromt meer dan dat het gonst. Krall wordt eveneens krachtiger. De bas die zich liet beluisteren in twee onafhankelijke delen wordt nu Ă©Ă©n instrument. Later luister ik naar een topsysteem en de bas met de Siltech komt nu veel dichter bij dat geluid. Direct duidelijk is, ook voor een niet geoefende luisteraar, dat een kabel een component is in een set en niet alleen een stukje draad van koper of zilver. Met de cd van de Coryells staat de stem duidelijk beter tussen de muziek dan eerst. De individuele instrumenten vragen meer de aandacht en zijn beter te volgen. Het laag is veel rustiger en natuurlijker geworden. De gitaar sneller en pittiger. Eigenlijk boek je op alle punten winst. Nu is het zo dat de gebruikte Siltech net zo veel kost als de versterker zelf. Je vraagt je af of een duurdere versterker, luidspreker of dvd speler niet nog meer winst zou geven in deze combinatie, maar dan met de Kimber interconnect ertussen. Dus de totaalprijs van de set gelijk houden en de componenten onderling wisselen. Een interessante vraag die waar we zeker eens mee aan de slag gaan.

Set besproken (c) Xingo

Ik ben de deur nog niet uit en geniet nog van ‘Amused to Death’ van Roger Waters. De in de verte blaffende hond op deze opname zou ook buiten de winkel hebben kunnen staan. Zo natuurlijk is de klank en de diepte in de weergave. Later hangt de muziek als een schaal over je heen en neemt je mee in een drie dimensionaal beeld. Ik moet zeggen dat ik zelden zo gemakkelijk het effect van Q-sound hoorde. En zeker niet in sets van deze prijsklasse. Een opmerkelijke prestatie. Harry pakt ook nog Tori Amos. Tijdens die cd wordt het in de winkel rustiger en nu het bijna zes uur is zakt ook het straatlawaai. De essentie van de muziek komt nog meer tot zijn recht en je voelt de stilte. Waar nog wat twijfels waren in de rust van de set, verdwijnen die nu als sneeuw voor de zon. De volgende dag koop ik trouwens de Tori Amos cd zelf ook. Zo mooi was de weergave. Ter vergelijk en uit pure interesse beluister ik nog twee totaal afwijkende systemen. Een Dali Megaline op Nad Silver Line apparatuur. Een prijsklasse die vele malen hoger is dan de Nad/Dynaudio combi. Hier merk ik dat de bas van Krall met de Siltech kabel veel natuurlijker was. Je hoort dat veel meer power op een line source tot grotere dingen in staat is dan een Dynaudio Audience, maar het verschil is niet zo dramatisch dat mijn prettige luistersessie van daarnet om zeep gaat. In tegendeel, de NAD/Dynaudio combi heeft duidelijk gemaakt dat die heel wat in zijn mars heeft. Het gaat niet zozeer om een andere klankindruk, maar meer om het vermogen tot uiteenrafelen van details en impact. Vergelijkbaar met de prijsklasse van onze besproken set is een AV set rondom een NAD receiver en dvd speler met Dali Suite luidsprekers. We pakken de dvd van Krall ‘Live in Paris’ en “zien” de tante nu ook optreden. De set wordt door Hobo tegen een zeer scherpe prijs aangeboden maar kan mij als muziekliefhebber minder overtuigen dan de stereo opstelling. Deels te wijten aan de dvd opname kwaliteit maar ook direct verwijtbaar aan de kostenverdeling. Een gelijk budget verdelen over vijf kanalen is nu eenmaal anders dan over twee kanalen. Wie meer film dan muziekliefhebber is, of minder aan kwaliteitsweergave hecht, zal juist de andere kant uitgaan en de AV set kunnen kiezen.

Set besproken (c) Xingo

In de auto heb ik bijna twee uur de tijd om na te denken over wat ik heb beluisterd. EĂ©n ding is duidelijk, en daar kwam ik juist voor, met kennis van zaken is een set te realiseren die klinkt als een klok tegen een bescheiden prijs. De meerwaarde van de kennis van de handelaar laat zich vertalen in synergie en een som der delen die groter is dan van separate componenten kan worden verwacht. Geboden is door Hobo Arnhem een zeer luisterbare set die vele jaren voor muziek plezier kan zorgen. Met een hoge betrouwbaarheid, een flinke restwaarde voor wie later beter wil, een minimalistisch uiterlijk en vooral een buitengewoon natuurlijke en neutrale klank. In een betaalbare klasse. Ik heb veel sets gehoord in mijn leven en toch weet men mij te verbazen met wat er mogelijk is voor rond de drieduizend euro. De set staat speelklaar bij Hobo in Arnhem. Wie dit bedrag overheeft en op zoek is naar een nieuwe weergave kwaliteit zou zeker eens moeten gaan luisteren. Mijn voorkeur zou uitgaan naar de opstelling met de duurdere interconnect, maar die van u misschien wel helemaal niet.

Met dank aan de medewerkers van Hobo Hifi Arnhem die de tijd voor mij namen en de ruimte beschikbaar stelden om tot het bovenstaande verhaal te komen.

De set

NAD C370 geintegreerde versterker
NAD T562 dvd speler
Dynaudio Audience 52 luidsprekers (set)
Mission stands (set)
Zes meter Kimber 4TC kabel met banaanstekkers
Kimber Tonic interconnect 

Totaalprijs

 

925 euro
895 euro
870 euro
199 euro
216 euro
65 euro

3170 euro

Let op: bovenstaande set is te beluisteren bij Hobo Arnhem, informatie: www.hobo.nl.


EDITORS' CHOICE