ARTIKEL

Home Entertainment Expo 2001

Dr. Longbeard & Marja | 22 juni 2001
Bij Legend nemen we even de tijd om een beetje tot rust te komen. De werkelijk uitstekend klinkende en zeer dynamische opstelling met puur Legend spullen is een zalfje voor de oren. De kamer zelf is licht verduisterd en de muziekkeuze van barokke koorwerken is bijna hemels. Luidsprekers zijn de minimonitoren van Legend en de combinatie met de Legend Starlet – in fraai paars/lila uitgevoerd is uitstekend. We zijn benieuwd of deze combinatie ook in Nederland te krijgen is.

Bij Western Electric is niets te horen, maar wel veel te zien. Charles Whitener, de CEO van WE, toont vol trots zijn nieuwste ontwerp de 91-C. Helaas speelt de op het WE vlaggeschip de 300B triode buis gebaseerde versterker nog niet maar het enthousiasme en de afwerking van de versterker beloven heel veel.

Bij de positieve geluiden die we horen hoort ook nog die van de nieuwe Niro versterkers. Niro is de voornaam van Niro Nakamichi, bekend van de fraaie cassettedecks. Het bijzondere aan de Niro versterkers is de afwezigheid van iedere resonante. Door veel massieve materialen te gebruiken en een heel eigen interne opbouw onstaat niet alleen een kunstwerk aan de buitenkant, maar ook een zeer fraai en vooral aangenaam geluid zonder de hardheid die veel transistor versterkers eigen is.

Bij Welborne Labs, bekend van de buizenversterker bouwpakketten, treffen we naast Ron Welborne ook onze vriend Dr. Harvey ‘Gizmo’ Rosenberg aan. Gizmo is hier om Ron een onderscheiding te overhandigen namens de Triode Guild waarvan Gizmo de Guildmeister is. Rosenberg is bezig aan een jarenlange kruistocht om de audiogemeenschap ervan te overtuigen dat er maar 1 weg is: Single Ended Triode versterkers in combinatie met hoornlluidsprekers. En we moeten toegeven, ook wij zijn door Gizmo bekeerd tot dit pad. Iedere keer dat we in New York zijn spreken we af met Gizmo die in zijn rol van guru tijdens een goede maaltijd zijn wijsheid verbreid. Dit graag doorspekt met uitspraken die omstanders tot rode oortjes brengt. Hier op de THE expo is ook niet iedere exposant blij met Gizmo’s inzichten en uitspraken; de waarheid kan soms hard zijn nietwaar.

Dr. Gizmo in vol Triode Guild oornaat feliciteert Ron Welborne

Op de vierde verdieping laat DiAural horen wat we eigenlijk allang wisten: hoe minder er in een luidspreker gefilterd wordt, hoe beter het klinkt. DiAural heeft nu een patent aangevraagd op een volgens hen nieuw type scheidingsfilter. In ieder geval, zelfs bij de gebruikte solid state versterker, klinkt het resultaat naar meer. Dit concept vraagt om een nadere uitwerking die binnenkort hier op HiFi.Nl te lezen zal zijn.

Wij proberen een beetje de nu erg groot wordende drukte te vermijden. Voor de lager gelegen verdiepingen zijn de trappenhuizen de aangewezen manier om die te bereiken. De bovenste verdieping is alleen weggelegd voor de heel geduldigen onder ons.

Voor ons zit het erop. We hebben weer voldoende Muziek gehoord tussen het vele geluid en de nodige stof tot nadenken opgedaan. Buiten wacht de City op een nader onderzoek.


EDITORS' CHOICE