Een show met een goede sfeer

Leo Wubbolt | 22 februari 2012 | Fotografie Leo Wubbolt

"Voor de naamsbekendheid van PS Audio hoeven wij hier niet meer te staan, want die is er al in Nederland. Overigens komen wij binnen enkele maanden met een nieuw product, wat nu nog in een bèta fase is; de silent server (zelfs de naam staat nog niet vast, al waren er onlangs al demonstraties in Nederland en België). Dit nieuwe product moet volledig plug-and-play worden en met deze kwaliteit de jeugd bedienen. Die willen plug-and-play, want dat zijn ze gewend. We hebben inmiddels twee versies gebouwd maar er komt nog wel een derde," lacht hij.

De op de show gepresenteerde PerfectWave DAC claimt een analoge en natuurlijke weergave. Op het getoonde setje waren de opvallende Transmission Audio M1i aangesloten. Qua uiterlijk is dit een bijzondere monitorluidspreker met een inhoud van circa tien liter. Voor de niet al te groot behuisden dus, deze M1i met een dipool ribbon tweeter. Jean-Paul Elinck van Tingsha Audio roemde net als zijn Vlaamse collega de show om zijn gemoedelijkheid. "Ik zie op deze show mensen die ik nog nooit gezien heb", zegt hij, "en dat is een goed teken. Vaak zie je op audioshows altijd dezelfde mensen, die alle shows aflopen. De sfeer doet me denken aan de mooie shows in de 70-er en 80-jaren, met veel gezelligheid." Mooi om te horen, en ik kon me er genoeg bij voorstellen.

Iets verderop was de verkoopstand van oude en iets minder oude geluidsdragers geposteerd. LP’s en CD’s waren volop te koop in allerlei prijsklassen. Vooral in de sectie van de grote audiofiele labels als MFSL, Audio Fidelity en Analogue Productions was er veel moois te koop. Het paradepaardje van Analogue Productions op dit moment is Pink Floyd’s Wish You Were Here op SACD. Het lag in aantallen te koop en het is jammer dat een dergelijke belangrijke CD release nauwelijks via de reguliere kanalen beschikbaar is. Dat geldt ook voor het label Analogue Productions, wat de ene na de andere schitterende CD-release op de markt slingert, subliem gemasterd door Steve Hoffman.

In het trappenhuis was het met enthousiasme gebrachte verhaal van Martin Buhre te horen over zijn bedrijf Streaming Audio Society (zie foto). "Iedereen loopt hier langs", vertelt hij, "dus ze zien me allemaal staan en iedere belangstellende kan komen luisteren naar wat ik te adviseren heb over streaming audio. Ik heb hier verschillende mogelijkheden uitgestald, maar voor mij is duidelijk dat streamen via de Mac mijn voorkeur heeft. De Apple computers zijn stabiel en dat is belangrijk voor een goede weergave. Verder adviseer ik een asynchrone DAC, want hierbij wordt het kloksignaal buiten de chip gegenereerd. De belangrijke winst zit hem hierin, dat de kwaliteit van de PC niet meer de kwaliteit van de muziek bepaalt. Daar is in feite een PC ook niet voor gemaakt."

Martin ziet zijn bedrijf als een gat in de markt als het gaat om advies en begeleiding. Het aanbod muziek via het internet zal alleen maar toenemen, verwacht hij. Deze betaalde diensten bieden in kwaliteit verschillende audiosignalen aan. Op de website van Streaming Audio Society zijn een aantal voorbeelden van aanbieders te zien zoals Linnrecords, HDtracks en de al wat bekendere Spotify. Martin besluit: "ik zie het als een missie om mensen te laten horen hoe goed dit nieuwe medium kan klinken." Wat ons betreft een loffelijk streven!


EDITORS' CHOICE