(Gesponsord artikel)



De werkwijze en de verbouwing

Max Delissen | 27 augustus 2009

De volgende opvallende verandering is dat de aangrenzende demonstratiekamer voor beeld en geluid de ingang nu aan de zijkant heeft, aan de gang die naar achter in de winkel loopt. “Dat geeft toch meer rust voor de mensen die er zitten te luisteren.” legt Wanda uit. “toen de ingang nog aan de voorkant was gebeurde het nog wel eens dat bezoekers zonder afspraak er binnenliepen als er al mensen zaten. Terwijl die ruimte juist bedoeld is om op je gemak en ongestoord naar een set van je keuze te luisteren of te kijken.”

Eén deur verder is de tweede demonstratieruimte, die met de effen vloerbedekking niet alleen rustiger, maar ook groter oogt. Hier wordt gedemonstreerd met de absolute topklasse in apparatuur. Robert heeft zich inmiddels bij ons gevoegd, en hij legt uit: “In feite komt elke klant hier binnen met een aantal vraagtekens. Door goed te inventariseren wat de specifieke wensen zijn proberen we die vraagtekens stuk voor stuk weg te nemen. Je praat over muzieksmaak, leefsituatie, luister- en kijkgewoontes, dat soort dingen.”

“En we moeten natuurlijk weten hoe de rest van de set er uit ziet als het niet de bedoeling is om de hele installatie te vervangen. Het budget, hoewel in ruime mate bepalend voor het advies, komt meestal pas aan bod als we weten wat de klant precies wil. Dan wordt er pas echt geluisterd, en deze ruimte is bij uitstek geschikt om te laten horen hoe de gekozen apparatuur presteert. We hebben bewust niets aan de akoestiek gedaan. Alleen het systeemplafond hebben we in de demonstratieruimtes laten hangen omdat het anders  te hol klinkt. Maar het mag absoluut niet zo zijn dat het hier beter klinkt dan bij de mensen thuis. De omstandigheden zijn hier ongeveer vergelijkbaar met de gemiddelde huiskamer.”

Helemaal achter in het pand vinden we de laatste ruimte, waar een tafel met stoelen staat om in alle rust, en onder het genot van een uitstekend kopje koffie te kunnen praten. “Deze ruimte is nog niet helemaal klaar”, zegt Robert, als ik een opmerking maak over de muziek die ik er wel hoor, maar waarvan ik niet kan bepalen waar de luidsprekers staan. “We doen ook veel met multiroom-installaties, en we krijgen steeds vaker de vraag of er ook luidsprekers zijn die onzichtbaar kunnen worden weggewerkt. Waar je nu naar luistert is een systeem van Inakustik, dat zit echt in de muur, met een stuclaag er overheen die je in elke gewenste kleur kunt schilderen.”

Ik ken het merk natuurlijk, maar ik heb er nooit goed naar kunnen luisteren. Het is werkelijk verbluffend hoe gedetailleerd en natuurlijk het klinkt. Je zou verwachten dat er absoluut geen hoge tonen te horen zijn, maar dat is dus een vergissing.

In de wanden hier gaan we nog een aantal bedieningspanelen van multiroom- en domoticasystemen monteren, die ook allemaal werkend gedemonstreerd kunnen worden. Niet teveel, het moet overzichtelijk blijven. Bovendien hebben we een duidelijke keuze gemaakt voor een aantal merken waar we graag mee werken, en die hun betrouwbaarheid ruimschoots hebben bewezen. Zo`n systeem bouwen we vaak al tijdens de ruwbouw van een nieuw huis in, of tijdens een forse verbouwing, in samenwerking met de installateur. En de klant moet er vervolgens van op aan kunnen dat alles prettig werkt.”

“Dat kunnen we hier ook laten zien. We hebben bijna twee kilometer Cat-6 kabel getrokken om alles met elkaar te kunnen laten communiceren, en er loopt bijna drie kilometer nieuwe stroomkabel. Een hele klus. Er ging een lange tijd aan vooraf, met veel nadenken, ontwerpen, nog een keer nadenken, en nog meer ontwerpen. Al met al heeft de uiteindelijke verbouwing een kleine zes weken geduurd, waarvan de winkel anderhalve week helemaal dicht is geweest. Dat is, gezien de grote hoeveelheid werk die er verzet is, behoorlijk kort. Kwestie van goed plannen dus.”






EDITORS' CHOICE