We gaan in de productieruimte voor luidsprekers zitten en onder het genot van een kop koffie begin ik met het eigenlijke interview. Dit blijkt echter moeilijker dan verwacht want er komen regelmatig mensen binnenstappen. De een komt om de beste wensen voor 2004 over te brengen, de volgende om – heel tevreden - een geleende phono voortrap terug te brengen, een derde valt zomaar even binnen… Ondertussen vertelt Johan over zijn versterkers. Hij pakt een zorgvuldig in papier gewikkeld frontje van een stapel die net binnengekomen is en bekijkt het goedkeurend. Dit wordt gemaakt door één van de toeleveringsbedrijfjes die voor hem werken en allemaal hier in de buurt zitten. Direct daarna wijst hij op vier luidsprekerkasten; zijn vrouw heeft ze zojuist bij de bouwer gehaald. Het zijn Optima VI kasten die in diverse hout uitvoeringen te krijgen zijn. Nu hij eraan refereert realiseer ik me dat ik geen andere luidspreker merken gezien heb. Inmiddels zijn er twee klanten bij de koffietafel aangeschoven en verschijnt er een grote doos oliebollen. Om toch nog enigszins rustig te kunnen praten stelt Johan voor dat we het interview op de eerste verdieping voortzetten.
De grote ruimte waarin we terecht komen wordt gedomineerd door een aantal bureaus en een schap met daarin oude en nieuwe door Johan gebouwde apparatuur. Ik wil er graag iets meer van weten maar kom eerst terug op de luidsprekers; waarom maar zo weinig andere speaker merken en dan nog alleen de kleinste types? Het antwoord ligt voor de hand; “Wij proberen beter te zijn dan anderen.” Ik moet meteen denken aan de leus die op zijn website www.jkacoustics.nl bovenaan iedere pagina staat; ‘Voor iets goeds is het nooit te laat.” Alleen de kleinste weergevers kan hij niet voor een concurrerende prijs maken en om die reden heeft hij een aantal types van andere merken in huis. Het belang daarvan is echter te verwaarlozen. Hij maakt zijn eigen luidsprekers en ook zijn elektronica is geheel zelf ontworpen. Hij doet niet mee aan de heersende trend onder kleine fabrikanten die een apparaat van een groot merk overnemen, het vervolgens een eigen front geven en eventueel wat modificeren, om het uiteindelijk voor veel geld onder de eigen merknaam aan te bieden.
Gevraagd naar zijn achtergrond vertelt hij dat zijn vader vroeger een Hifi winkel had zodat hij opgroeide met HiFi. Na zijn HTS studie elektronica komt hij bij MC studio in Nederhorst Ten Berg terecht en komt hij in aanraking met Maarten Toonder en Geesink Studio’s waar o.a. de Loeki filmpjes gemaakt werden. Zijn werkzaamheden aan een 24 sporen bandrecorder aldaar zijn eigenlijk de voorloper van zijn latere zelfbouwproducten. In 1977 start hij Ketelaar HiFi in een schuurtje achter zijn huis in ’t Harde. Daar verkoopt hij merken als Yamaha, Kenwood en Denon. Het is een gat in de markt op dat moment want buiten Eringa in Zwolle is er in de wijde omgeving geen HiFi winkel te vinden. Hij verkoopt ook dan al naast zijn eigen producten uitsluitend de merken die hij zelf mooi vindt en het concept slaan aan want in 1980 is hij uit het pand gegroeid en verhuist hij naar de huidige plek op de hoek van de Veenweg en de Parkweg. Aanvankelijk worden zijn luidsprekers gedistribueerd via de importeur van Yamaha en wanneer die er mee op houdt ook nog even door een ander. Uiteindelijk besluit hij echter om alles in eigen beheer te houden. Ten eerste is dit voor de klant een stuk goedkoper omdat daarmee de winstmarge van een extra dealer vervalt. Daarnaast geniet hij er van om zelf contact te hebben met de mensen die zijn producten kopen.